Снимка: Reuters

Японските специалисти още не са открили мястото, откъдето в морето изтича радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима-1", информира ИТАР-ТАСС. В отчаянието си инженерите от компанията оператор ТЕПКО използваха всички възможни средства за спиране на теча, посочва Ройтерс.

През уикенда те смесиха дървесни стърготини и вестници с пластмаси и цимент в неуспешен до момента опит да запушат пукнатината в циментираната шахта на II реактор. В понеделник инженерите използваха соли за вана, за да оцветят водата в млечнобяло и така да установят мястото на теча, информира Ройтерс.

Досега се смяташе, че водата изтича през пукнатината в шахтата близо до II реактор, в която са прокарани кабели, посочва БТА.

Както съобщи днес представител на ТЕПКО, получените данни налагат извода, че радиоактивната вода най-вероятно изтича от другаде. Затова е решено течът да бъде спрян, като се спусне в морето специален щит. С него ще бъде преградена част от бетонния пристан край централата, посочват агенциите.

Още не е решено какъв материал да се използва за тази преграда, уточнява Ройтерс. Монтажните работи ще траят според ТЕПКО няколко дни, информира ИТАР-ТАСС.

Компанията оператор на централата продължава да търси други течове в дренажната й система, сериозно пострадала от земетресението и цунамито на 11 март.
Изтичането на радиоактивна вода в океана предизвика рязко повишаване на радиацията в морската вода край АЕЦ, която надхвърли допустимите граници почти 4400 пъти. Това пречи на ефективното възстановяване на централата, напомня руската агенция.

Заради кризата около АЕЦ "Фукушима-1" Япония може да преразгледа плановете си да намали до 2020 г. емисиите на парникови газове с една четвърт спрямо нивата от 1990 г. Такъв сигнал даде днес на пресконференция в Токио главният секретар на правителството Юкио Едано, посочва ИТАР-ТАСС.

"Фукушима-1" явно ще бъде затворена, спрени са и други ядрени реактори в японски централи, затова през лятото Токио може да не получи близо четвърт от предвидената електроенергия.

Съответно властите се опитват спешно да пуснат в експлоатация спрени по-рано ТЕЦ-ове. Това обаче неминуемо ще доведе до рязко увеличаване на емисиите на парникови газове в атмосферата, пояснява агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase