Белгийският крал Албер II. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Белгия е без правителство 289 дни и в сряда ще подобри световния рекорд за политическа криза, принадлежащ на Ирак, съобщават медиите в кралството.

Този факт дава повод днес в няколко белгийски града да бъдат организирани демонстрации, подкрепени предимно от млади хора и университетските общности.

Преговорите за съставяне на правителство продължават, но според публикации от последните седмици, изглежда, различията между политическите партньори се задълбочават и медиите допускат възможността за свикване на нови избори през октомври.

Социологическа анкета, резултатите от която са публикувани днес от вестник "Либр Белжик", показват втвърдяване на сепаратистките позиции на избирателите фламандци. Според проучването над 10 процента от тях са екстремисти – групата, която настоява за разделяне на Белгия на етнически принцип.

Хора от северните фламандски региони миналата седмица скандираха: "Всичко за Фландрия, нищо за Белгия". Репортажите показаха и фламандци, които не подкрепят подобно отношение към проблема, но това е първият по-ясен сигнал за настроения, които до този момент не намираха израз в уличните прояви.

В протестите срещу политическата криза досега всички страни настояват, че Белгия трябва да остане обединена, а Брюксел да се превърне в регион, символ на мултикултурното съжителство.

Oще по темата

Въпросът, който основно носи настроенията за разделение, е свързан с финансирането и управлението на отделните региони.

Мнението на фламандския север, изглежда, е, че поема част от цената за развитието на по-бедния юг.

В отворено писмо на учени и университетски преподаватели, публикувано днес от вестник "Соар", се отправят няколко основни призива: гарантиране на социална сигурност за всички, право хората в отделните региони да гласуват за всички партии (възможност, която не съществува в момента), задължително изучаване на френски и фламандски/холандски език във всички етапи от образованието, както и отделянето на 7 на сто от БВП за образование.

Резултатите от социологическо изследване показват спад с 15 на сто в доверието към традиционните партии и познатите политици в Белгия, за сметка на повишаването на подкрепата за по-радикални движения. Според политолога Дав Синардет от факултета по политически и социални науки към университета в Антверпен, цитиран от "Либр Белжик", това показва общата апатия.

Доказателство е фактът, че днешните информации за рекорда на Белгия не намират място в челните заглавия и водещите рубрики на медиите в кралството.

                                                                                                                                                                                                       (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 13 години

Европейска статистика: От отпусканите на страните членки на ЕС европейски фондове се усвояват от 24 до 40 процента, като 10--20 на сто от усвоеното се краде или злоупотребява.Корупцията, кражбите , измамите и пр. не са измислени в България.

51

анонимен

преди 13 години

може и да няма правителство...но не властват кожудерите...няма спекула и не е нарушен социялния живот в страната...а вие представяте ли си България да е в такава патова ситуация..малеееее...бедна ни е фантазията как ще ни тъпчят търгашите наши братя...те сега ни дерат кожите заедно с държавата.пък не дай си боже останем без правителство..не че има значение това за обикновенните българи

50

ves666

преди 13 години

kade i v bg da beshe taka i bez narodno sabranie i 250 hrantytnika.

fallback