Снимка: Reuters

Над III блок на японската АЕЦ „Фукушима-1“ се издига стълб черен дим. Персоналът временно е евакуиран, съобщи агенция Киодо.

Димът над реактора е забелязан в 16,20 ч. местно време (9,20 ч. бълг. време). Не се съобщава нищо за причините за задимяването.

Силен вторичен трус с магнитуд 6 по скалата на Рихтер бе регистриран пък през изминалата нощ в близост до засегнатата от земетресението и вълните цунами АЕЦ „Фукушима-1".

Японската метеорологична служба съобщи, че няма опасения за цунами.

Междувременно стана ясно, че двама работници в АЕЦ „Фукушима 1” са пострадали, докато са работили по възстановяване на електрозахранването към първи реактор на засегнатата от разрушителното земетресение в страната централа. До момента няма  информация за причините за инцидента.

След аварията в АЕЦ „Фукушима-1“ се появи информация, че в редица райони на Япония са открити радиоактивни елементи и по-специално изотопи на йод и цезий във въздуха, морската и питейната вода, както и в храни. В сряда японските медии съобщиха за превишаване на нивото на радиация във водопречиствателно съоръжение в Токио.

Равнище на радиоактивен йод над допустимия лимит за бебета, установен в Япония, е измерено в част от водопроводната мрежа  на Токио, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Концентрация на йод-131 от 210 бекерела на килограм е  установено в проби от течащата вода, докато лимитът, установен от японските власти е 100 бекерела на кг за бебета. Местните власти съветват жителите да не дават чешмяна вода на кърмачета и да не я използват за биберони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase