Снимка: Ройтерс

Многонационалната операция в Либия се наложи като Операция "Зората на Одисей", но в действителност има четири имена, съобщава АФП.

Великобритания избра за мисията си името Елами (Ellamy).

Това е женско име, посочено произволно от компютър измежду въведени в него имена, каквато е практиката на британските военни. "Всяка армия решава сама какво да бъде кодовото име на операциите й", поясни говорител на британското министерство на отбраната.

Франция се спря на името Арматан (Harmattan), както се нарича сух и носещ прах пустинен вятър от района на Сахара, пише БТА.

"Операциите се кръщават на ветрове, растения или местни животни", обясни източник от френското министерство на отбраната. "Водещият ни критерий при избор на името е неутралитетът, за да покажем, че то не съдържа някакъв особен смисъл, че става дума само за обмислена военна операция, а не за идеологическа война", допълни източникът. Той даде за пример името "Епидот", с което е назована френска програма за обучение на афганистански военни от техни френски колеги.

Епидот е минерал, срещащ се в афганистанските планини.

Канадците нарекоха либийската си мисия Операция Мобайл (Mobile), което означава подвижен, лек, бърз, ловък и маневрен.

Досега с това име канадците наричаха операцията си за евакуация на канадските граждани от Либия.

САЩ приеха името "Зората на Одисей" (Odyssey Dawn). През 1991 г. операцията им в Персийския залив се наричаше "Пустинна буря", а през 2001 г. в Афганистан – "Трайна свобода", припомня Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase