Снимка: Ройтерс

Германия поддържа санкциите срещу Либия и иска оттеглянето на Кадафи, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Задачата ни е да попречим на Кадафи да получава още пари за покриване на военните си нужди, каза Вестервеле и потвърди, че Берлин подкрепя започването на процес по предаване на политическата власт. Кадафи трябва да си иде, добави той.

Германският първи дипломат бе категоричен, че страната му няма да участва във военната операция. Бундесверът няма да участва в Либия. Ние обаче напълно подкрепяме решението на страните, влизащи във военната коалиция, заяви той.

Италия не е съгласна коалицията да води война срещу Либия, заяви от своя страна италианският външен министър Франко Фратини заяви, предаде Франс прес.

Фратини каза пред журналисти в Брюксел, че срещу Либия не бива да се води война, а да се прилага стриктно резолюцията на  ООН. Италия прие да участва в прилагането на резолюцията на Съвета за сигурност, за да бъде прекратен огънят и да се сложи край на насилието, каза Фратини. "Искаме да се уверим, че всички предприети действия са в съответствие с резолюцията на ООН",  продължи италианският първи дипломат. Той отправи призив НАТО бързо да поеме координирането на операцията, пише БТА.

Арабската лига продължава да подкрепя въздушните удари в Либия, заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс. Хейг каза, че е разговарял с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса след изказването на Муса, че не би искал при ударите да пострадат цивилни.

Интервенция или разполагане на окупационни сили в Либия в рамките на операцията на коалицията срещу Кадафи няма да има, заяви британският министър, след като по-рано каза, че не изключва сухопътна спецоперация "с определена цел" срещу режима на Кадафи при необходимост.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че НАТО трябва бързо да поеме от международната коалиция координирането на военната операция в Либия.
За страна като Люксембург, а и много други държави, единственият начин да се ангажира, е в рамките на НАТО, подчерта Аселборн при пристигането си за срещата с колегите си в Люксембург.

Пентагонът заяви, че предвожданите от САЩ коалиционни сили са успели да разпръснат и изолират войските на либийския лидер Муамар Кадафи след военновъздушната офанзива през уикенда и че американските военни се готвят да предадат ръководството на операцията на други страни, предаде Асошиейтед прес.
Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че САЩ очакват да предадат ръководството на мисията до няколко дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase