Снимка: Reuters

В кратко аудиопослание Муамар Кадафи заяви по либийската телевизия, че страната ще упражни правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН.

Посланието беше излъчено след западните ракетни удари, които той нарече колониална агресия на кръстоносци, която може да отприщи нова война.

Кадафи добави, че сега Средиземно море и Северна Африка вече са бойно поле, предаде Ройтерс.

"Интересите на държавите отсега нататък са изложени на опасност в Средиземноморието поради това агресивно и безумно поведение", каза той.

"За съжаление, затова занапред морски и въздушни цели, независимо дали военни или граждански, ще бъдат изложени на реална опасност в Средиземноморието, тъй като районът на Средиземно море и Северна Африка вече стана бойно поле след тази нагла военна агресия", заяви Кадафи.

Президентът на Венецуела Уго Чавес осъди военните удари срещу Либия и обвини САЩ и европейските им съюзници, че желаят да завладеят петролните й запаси, предаде Асошиейтед прес.

Той бе последван от други латиноамерикански съюзници, като неговия ментор и съюзник Фидел Кастро и никарагуанския президент Даниел Ортега, които възразиха категорично срещу военното участие на НАТО в Либия и намекнаха, че информациите за жестокостите на силите на Кадафи са преувеличени или поне недоказани.

В колонката си, публикувана в кубинските държавни медии още преди началото на военната операция, Кастро запита защо изобщо съществува Съветът за сигурност на ООН и заяви, че колосалната военна сила, с която разполага НАТО, само доказва разхищенията и хаоса, пораждани от капитализма.

В Боливия президентът Ево Моралес осъди военната интервенция, като заяви, че стратегията на някои могъщи страни е да измислят проблема, водени от желанието да завземат контрола над петрола.

Подобни съмнения изрази Ортега, който заяви, че западните държави преследват либийския петрол и "гасят огъня с бензин". Той обвини ООН и генералния секретар Бан Ки-мун, че са инструмент на тези сили.

В своята реч по телевизията Чавес нарече отвратителна военната акция, предприета от западните съюзници.

"Как се нарича това? Намеса във вътрешните работи на друга страна. Те са господарите на войната. Знаем какво ще стане – бомби, бомби, война, още страдания за хората, още смърт. Каква безотговорност!

Жалко, че за пореден път се наложи войнствената политика на империята на янките и нейните съюзници и жалко, че ООН се поддаде да подкрепи войната, накърнявайки фундаменталните си принципи, вместо да състави посредническа комисия, която да замине за Либия".

Той порица американския президент Барак Обама, че е лауреат на Нобелова награда за мир, а започва още една война по същия модел като Ирак и Афганистан, и се присмя на френския президент и други европейски лидери, които все още се чувстват като господари на света и световни империи.

Според Чавес замразяването на либийските авоари в американски и европейски банки е кражба, мародерство, облагодетелстване от вътрешния либийски конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase