Снимка: Ройтерс
fallback

Император Акихито направи необичайно телевизионно обръщение към японския народ по повод връхлетялата страната катастрофа, предаде РИА Новости.

Монархът призна, че ситуацията в АЕЦ „Фукушима“ е непредсказуема, но призова японците да не губят самообладание и да продължат да се подкрепят като досега.

Императорът подчерта, че от чужбина получава „изрази на уважение, предизвикано от достойното поведение на японците, тяхното самообладание и способността им за взаимопомощ и подкрепа един на друг“.

Акихито изрази съболезнованията си към семействата на жертвите на земетресението и цунамито от 11 март и призова японския народ да не се предава.

Императорът каза, че силно се тревожи за хората в пострадалите райони, които живеят на студ, в условията на недостиг на храна, вода, отопление. „Ние не знаем точния брой на жертвите, но аз се моля всеки човек да оцелее“, добави Акихито.

Той призова работещите в АЕЦ „Фукушима-1“ да положат всички усилия, за да не допуснат влошаване на ситуацията. „Дълбоко съм обезпокоен от ядрената ситуация, защото тя е непредсказуема. Но аз съм убеден, че с помощта на другите държави ще успеем да предотвратим влошаване на ситуацията“, каза императорът.

Акихито благодари на чуждите държави, участващи в спасителните операции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

do 61

преди 13 години

ami nie tuka si imame. i se nari4a GERB. i sq ko praim? are u levo.

58

ХРИСТО БОТЬОВ

преди 13 години

НАЙ-ХУБАВАТО НЕЩО В ЯПОНИЯ Е , ЧЕ ТАМ НЯМА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ , ДААА УМНИ СА ЯПОНЦИТЕ И ЗАТОВА СА СВРЪХ БОГАТИ .

57

Марк

преди 13 години

След това обръщение, може да сме абсолютно сигурни, че работещите в АЕЦ"Фукушима", ще останат на работните си места, дори да започнат да светят като крушки от радиация!В края на 2-та Св. война няколко хиляди военнослужещи се самоубиват ритуално пред императирския дворец, като по този начин поемат вината за загубата!И досега се откриват престарели японски войници из джунглите, които не са получили заповедта от Императора да сложат оръжие и са продължили да воюват 65г. след края на войната!

fallback