АЕЦ Фукушима Снимка: Reuters
fallback

В пострадалата от земетресението и последвалите вълни цунами АЕЦ "Фукушима" 1 е започнала неуправляема верижна ядрена реакция. Това съобщиха от японското министерство на икономиката и промишлеността.  Открит е радиоактивен цезий в близост до електроцентралата.

В АЕЦ „Фукушима” 1 е избухнал взрив, над нея се издига дим, предаде Ройтерс, като се позова на японска телевизия. Няколко работници са пострадали, предаде BBC.

Покривът и външните стени на реактора се срутили, съобщи телевизия NHK, цитирана от Франс прес. Японските медии излъчват предупреждение към гражданите, които се намират в близост до централата, да останат в домовете си и да се опитат да изолират прозорците и вратите си.

Японското правителство потвърди, че е имало експлозия и изтичане на радиация в АЕЦ "Фукушима " 1.
Правителството начело с премиера Наото Кан и експерти анализират ситуацията.

Изпусната е  радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ  "Фукушима 1", съобщи по-рано в Токио говорител на националната комисия по  сигурността на атомната енергетика, предаде ИТАР-ТАСС.

Oще по темата

Целта бе да се понижи високото налягане и да бъде  предотвратено разрушаването на реакторните корпуси.

В реактор  1 едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена  реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което  доведе до спичане на част от горивните пръчки.

Централата се намира на 240 километра от столицата Токио.


 

По-рано в централата беше регистрирано ниво на радиоактивност 1000 пъти над нормалното.  Премиерът Наото Кан разпореди всички жители в радиус от 10 км около мястото да бъдат евакуирани заради риск от радиоактивно замърсяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

477

САЩ са в опасност

преди 13 години

От началото на взрива, Радиационния облак от взрива след 6-7 дни е над Хаваите, след 10 дни - над Канада, Щатите и Мексико. Първи блок е с 480 мегавата; 2, 3, 4, 5, са с по 784 мегавата; 6 - 1 мегават. Първи се взриви, Втори е в неуправляема верижна ядреня реакция; Трети - и той ще изпадне в неуправляемо положение. Облаците ще облъчат Северна Америка, макар и с четвърт радиация спряма първоначалната. Перефразирано от БТВ "Нека говорят". Без злоба - Земята навлиза в неуправляемост .

476

стамен

преди 13 години

Към 487: Сигурен ли си, че си наясно, какво точно означава да си християнин?

475

Анонимен

преди 13 години

Има двама големи производители на ядрени реактори - Русия и Япония-САЩ (Toshiba + купения от ятх Westing house). След Чернобил "компетентни" тикви, оплюваха неомурно руснаците и превъзнасяха останалите ... А каква стана сега тя - като заиграе мечката у съседите, ще дойде и у вас ... Преди седмица Япония се репчеше на Русия за курилски острови, днес им се моли да увеличат доставките си за тях, че иначе не могат да се оправят.. Има поговорка - не плюй в стария кладенец, че може пак да пиеш от него

fallback