Снимка: Reuters
fallback

Най-тежкият сценарий за първата атомна централа „Фукушима”, която пострада от унищожителното земетресение в Япония, е стопяване на активната зона – това е стопяване на горивото, което вече е свързано със сериозни последици в района на централата. Това каза пред Дарик  радио председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Той побърза да уточни обаче, че това са хипотетични сценарии и се надява, че ще бъде осигурено своевременно охлаждане на реакторите и до това няма да се стигне.

По думите на Сергей Цочев не могат да се правят аналогии между ситуацията около двете централи във Фукушима и аварията в Чернобилската атомна централа. „Ситуацията не е Чернобилска, реакторът не е чернобилски, защитната обвивка е здрава и в този смисъл не може и да става сравнение с Чернобил”, каза Цочев.

Oще по темата
12 мар 2011 10:20
504

„Няма графит, няма какво да се запали там”, допълни той.
Той добави, че получаваме информация от Международната агенция по атомна енергия за обстановката около централите в Япония. Двете атомни централи „Фукушима” са близо една до друга, едната има шест ядрени блока, а другата - четири.

По думите му след контролираното изпускане на радиационната пара е повишена между три и пет пъти радиацията на оградата на централата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 13 години

Така е,защото и българите,и маджарите(унгарците)са по произход оногури.Всички неподправени генетични и антропологични изследвания показват,че най-близо до нас са волжките българи и след това унгарците.Генетично близки сме и с италианците-там се заселват българите на Алцек!Дори сме по-близо до германците,отколкото до руснаците и другите славянски народи.

84

Анонимен

преди 13 години

Русия винаги ни е забивала ножа в гърба-примери много(киевския княз Светослав,Андрей Боголюбски,Иван Грозни и т.н.).Самите руснаци много добре знаят,че ние сме наследници на древните българи,а не на славяните!Сталин е заповядвал да бъде убит всеки един съветски учен,опитващ се да покаже,че древните българи не са тюрки монголоиди точно защото така влиянието на СССР като "наши славянски братушки" изчезва.В същото време от 3 века насам унгарските учени казват,че ние сме техни роднини.

83

ВСЕКИ КОМУНИСТ...

преди 13 години

..СМЯТА РУСИЯ ,ЗА СВОЯ РОДИНА!НЯМАМЕ НИЩО ПРОТИВ---ДУПЕДАВЦИ ПО СВЕТА ...ДАЛ БОГ....!ЩОМ ,ТОВА ВИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ И ГОРДИ....БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И НЯМАМ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ РУСКА ПИЯНСКА ***!В МОЯТ ДОМ---ВСИЧКО РУСКО Е СИНОНИМ НА .....ПРИМИТИВИЗЪМ И ПРОСТАЩИНА!!!

fallback