Снимка: Ройтерс

Най-разрушителното земетресение в цялата история на страната стана на 11 март в Япония.

Многобройни са разрушенията и жертвите от труса с магнитуд 8,9 по Рихтер, станал в 14,26 часа местно време (7,46 ч. българско време).

Eпицентърът е бил в Тихия океан, на около 130 км от северните брегове на Япония. Огнището се намира на дълбочина 10 км под дъното на Тихия океан край бреговете на префектура Мияга североизточно от главния остров на страната Хоншу.

Най-малко 32 са жертвите до момента, предаде агенция Киодо. Ранените, както и безследно изчезналите са най-малко десетки. По данни на пожарникарите под развалините са останали стотици хора. Сред изчезналите има много деца, които са били отнесени от придошлата вода.

По информация на българското посолство в Токио към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на силното земетресение в Япония тази сутрин, съобщиха от МВнР.

В страната живеят постоянно около 600 български граждани. МВнР поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка поради нарушените комуникации в Япония.

Цунами с височина 10 метра удари североизточното крайбрежие на главния остров на страната Хоншу. Разрушени са пристанища, отнесени са цели квартали, унищожени са пътища.

Особено силно е пострадал град Сендай, който беше ударен от вълнà с височина 10 метра. Водата е заляла напълно международното летище в града. Разрушено е морското пристанище. Цунамито е погълнало цял жилищен квартал.

Властите постоянно предупреждават населението за опасност от нови вълни и призовават жителите да напуснат бреговата линия.

От хеликоптер на телевизия NHK оператор е заснел как гигантската вълнà в района на град Сендай помита сгради, носи плавателни съдове. В един момент тя връхлита и разрушава голям участък от път заедно с колите на него. Съдбата на хората е неизвестна.

В града са избухнали най-малко 8 пожара. Спряна е намиращата се там атомна електроцентрала.

Останалите японски атомни електроцентрали работят в редовен режим.

Разрушения има и в Токио. Срутила се е зала в центъра на града, под развалините има хора. Гори металургичен комбинат в префектура Тиба, намираща се до японската столица. Пожар има в рафинерия близо до Токио, има опасност да се взривят десетки цистерни.

В сградата на ИТАР-ТАСС в Токио подземният удар повали мебелите, разби съдовете, мазилката падна. Като цяло обаче сградата е издържала на труса, ранени няма.

В Токио се чуват сирените на многобройните автомобили на "Бърза помощ".

Правителството на Япония в пълен състав се е събрало в кабинета на премиера, където действа кризисен щаб.

 

*Информацията е актуална към 12,31 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase