Снимка: Ройтерс
fallback

Токио пострада от изключително мощно земетресение. Върху японското крайбрежие връхлетя цунами. И до момента има вторични трусове.

Хората се страхуват да се завърнат по домовете си. Има проблеми с мобилните комуникации в столицата, по много от линиите на токийското метро влаковете няма да се движат до утре, работата на летищата е парализирана.

Крайбрежните градове бяха връхлетени от цунами. Телевизиите показват как вълнàта помита автомобили от улиците, преобръща катери и яхти в пристанищата, в някои сгради са наводнени първите етажи.

В Токио сградите се тресяха няколко минути. Телевизия SkyNews показа любителски кадри от офис в небостъргач в Токио. Вижда се как се тресат подът, масите, лампите, хората се опитват да застанат под рамките на вратите.

„Сградата се тресеше доста дълго и много хора в нюзрума се скриха под бюрата си“, разказва пък кореспондентът на Ройтерс в Токио.

По думите на очевидци в Токио е спряло метрото, за известно време е била изключена мобилната връзка.

„Пътниците в токийското метро крещяха и се държаха за ръце. Клатенето беше толкова силно, че беше трудно да се задържиш прав“, разказва друг кореспондент на Ройтерс Марико Катсумура.

„Наистина в Токио са нарушени мобилните връзки. Стабилно работи само интернет. Стъклата по офисните сгради вибрират много красиво. Но ако друсне още малко по-силно, те ще се пръснат“, пише в Twitter руснакът Михаил Светов.

Международното летище в Токио спря работа. „Дявол да го вземе, буквално в момента Токио се тресе и всичко наоколо изглежда като на картинка от камера Polaroid, това е най-мощното земетресение“, пише очевидец.

„Метрото спря, евакуират ни на повърхността“, пише в Twitter TomokoHosaka.

Светов съобщава, че по високоговорител в метрото са съобщили, че влаковете няма да се движат до утре.

На снимките от Токио се виждат димящи сгради, включително и небостъргачи.

По тротоарите има огромни пукнатини, някои широки по 1-2 метра.
 
Хората са излезли от сградите на улицата.

Повечето токийци са се събрали около магазини, където работят телевизори, и гледат последните новини, както и видео от другите японски острови.

В Токио и крайбрежните градове и до момента се усещат вторични трусове. Заплахата от цунами остава по цялото крайбрежие на Япония (вълните могат да достигнат 6-8 метра), на Курилските острови и Сахалин (около 3 метра).

Четири милиона жилища във и около Токио са без ток.

Най-силно от връхлетелите Япония вълни цунами пострада префектура Мияги.

„Виждам, че след минути, буквално три, върху брега ни ще връхлети цунами“, съобщи в Twitter жител на префектурата (по официална информация височината на вълните по крайбрежието на префектурата е достигнала 10 метра).

В Мияги е нарушена работата на местната атомна електроцентрала, телевизия „Ал Джазира“ показа кадри от горящите помещения на АЕЦ-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

Prelude

преди 13 години

Трусът не е предсказан, както и предхождаштия го с който се отключи процеса. Първия беше 7.2 а главния 8.9. Предсказването на земетресения е невъзможно, стига лъгахте хората.

122

Boyko Iliev

преди 13 години

Този трус беше предсказан тук:earthquake-prediction.hit.bg

121

Prelude

преди 13 години

50лв и от мен ако има такава сметка и съм сигурен че парите ще отидат до Япония.

fallback