Жак Ширак. Снимка: Ройтерс

В съд в Париж започна делото срещу бившия френски президент Жак Ширак и още 9 подсъдими по обвинения за злоупотреба с доверие, отклоняване на държавни средства и конфликт на интереси – престъпления, които подсъдимите са извършили, когато Ширак беше кмет на Париж, предадоха световните агенции. Ширак не присъства днес на съдебното заседание.

78-годишният бивш президент загуби президентския си имунитет, след като приключи вторият му мандат. Престъпленията, за които трябва да отговаря, датират още от 90-те години и обхващат три години от 18-годишното му кметско управление.

Ширак е заподозрян в участие в схема за фиктивни работни места. Той е обвинен, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия Обединение за Републиката (предшественик на настоящата управляваща партия Съюз за народно движение), да получат възнаграждения от кметството на Париж.

Ширак беше кмет на френската столица от 1977 до 1995 г., преди да бъде избран за президент.

Той отхвърля обвиненията. Процесът се очаква да продължи един месец до 4 април.

В съда в Париж са създадени отлични условия за възрастния подсъдим. Има стая за отдих, която ще бъде на негово разположение. Председателят на съда Доминик Пот има намерение да разпитва Ширак почти всеки ден.

По аферата се водеха две разследвания – едното в Нантер, край Париж, за 7 предполагаеми фиктивни работни места, а другото в Париж – за 21 работни места.
По обвиненията, касаещи Нантер, са произнесени няколко осъдителни присъди още през 2004 г. Едната беше срещу бившия премиер и настоящ външен министър Ален Жупе, който по онова време беше главен секретар на Обединение за Републиката и съветник по финансите в кметството на Париж.

Ако бъде признат за виновен, Ширак може да получи до 10 години затвор и глоба от 150 000 евро. Освен това може да му бъде наложена забрана за включване в избирателни листи за 5 години, посочва БТА.

Миналата година парижката община отказа да бъде гражданска страна по делото след споразумение за обезщетение, сключено със Съюз за народно движение и със самия Ширак.

Медийният интерес към процеса е огромен. Силите за сигурност блокираха достъпа до съдебната зала, за да може в бъдеще Ширак да избегне контакта с медиите.

Делото се гледа в 11-а съдебна зала на парижкия централен съд на Ил дьо ла Сите насред Сена и близо до катедралата Нотр Дам. В тази зала, където обикновено се гледат финансови дела, е била съдена Мария Антоанета по времето на Великата френска буржоазна революция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase