Корабът "Илинден". Снимка: Булфото
fallback

Делото за трагедията с кораба "Илинден", при която преди близо две години в Охридското езеро загинаха 15 български туристи, вече започва по същество, сочат всички прогнози.

Съдът в Охрид вече разполага с документ, който дава право срещу представителя на компанията "Лойд" Бранко Баич задочно да се води съден процес, коментираха за БТА запознати с процеса адвокати.

Македонската прокуратура обвинява живеещия в Сърбия хърватин за потъването на кораба "Илинден". Заедно с него подсъдим е капитанът на кораба Сотир Филевски.

Делото в Охридския съд досега не можеше да тръгне, защото нямаше документ, който да позволява задочното водене на процеса срещу Баич.

Съдебният състав и страните се събираха вече два пъти, но делото така и не тръгна по същество именно заради неявяването на техническия експерт, дал разрешение за годността на плавателния съд.

Утре страните в процеса отново се събират в съдебната зала. Това е третото поред заседание и според всички прогнози процесът вече започва по същество. Никой обаче не очаква Баич да се яви.

Българските адвокати вече обсъждат стратегията си, за да преценят дали гражданските искове за семействата на удавените и тези на оцелелите да бъдат предявени в този процес или да се води отделно гражданско дело.

Готов е анализът на експертизата, която дава заключение за причините на потъването.

Адвокати обаче ще искат тя да бъде разширена, като този път в нея се включат и корабни морски инженери, които да разбират от навигация и експлоатация на плавателни съдове. Те трябва да се изкажат по отношение на устойчивостта и стабилитета на кораба. 

Очаква се да бъде прочетен обвинителният акт, а подсъдимите да дадат обяснения. 

Едва след това ще се прецени кои свидетели да бъдат разпитани.

Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. 

Корабът пътувал за манастира "Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Преобърнал се е на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.

Паралелно в България също се води разследване. Все още обаче не е пристигнала медицинската експертиза на телата на починалите, както и на пострадалите.

Българските разследващи вече назначиха техническа експертиза, на базата на вече изготвената от македонските им колеги. 

Според вещите лица в България са допуснати нарушения от поне три лица. 

Специалистите посочват, че неправилно е изградена надстройката на кораба, техническият му преглед е бил недобре направен, а хората в плавателния съд при инцидента не са били правилно разположени.

След всички заключения най-вероятно и в България ще започне дело. Нашата страна ще изпрати следствена поръчка до Македония, с която да бъдат призовани всички, които нашите разследващи смятат, че имат вина. Ако не се явят, процесът ще се гледа задочно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 13 години

vivajord БългарияГодини и години наред в Югославия / особено в Сърбия и Македония / , главния им враг беше България, българския народ и българската история, като хвърляха в тази посока колосални сили и енергия . И албанците се шириха на широко. Видяхме какво стана в Косово и виждаме какво става сега и в Македония. Кой каквото си е надробил изглежда ще трябва да си го сърба. Жалко , много жалко !! жалко за тази трагедия и мисля че България ще пак врага и виновния няма да си плати

4

Анонимен

преди 13 години

TEHNIA SAD E PO BARZ OT NASIA NO SA SASTITE ***

3

Анонимен

преди 13 години

Досега съдиите какво правеха, по дупките ли се бараха??? Или си просят пак мазен рушвет????

fallback