Снимка: Reuters
fallback

Изпълняващият длъжността президент на Тунис Фуад Мебазаа назначи Беджи Каид Есебси за нов премиер на мястото на подалия оставка Мохамед Гануши.

Гануши се оттегли в опит да възстанови стабилността в северноафриканската държава. 

Той бе смятан от мнозина за прекалено близък до бившия президент Зин ал Абидин бен Али, който бе принуден да напусне поста през януари след народен бунт.

В петък Тунис бе обхванат от нова вълна от насилие, като демонстранти поискаха оставката на Гануши. 

Те влязоха в сблъсъци с полицията, при които по последни данни са били убити петима души.

Беджи Каид Есебси е бил министър на външните работи при управлението на Хабиб Бургиба - първият президент на страната, след като тя придобива независимост от Франция през 50-те години на 20-и век.

Междувременно френският министър на външните работи Мишел Алио-Мари подаде оставка в писмо до президента Никола Саркози.

Алио-Мари се оттегли заради скандалите около нейните връзки със стария режим в Тунис и отношението й към народните бунтове в тази и други арабски държави. 

Тя уверява, че не допуснала грешка, но подчертава, че не може да продължи да изпълнява своите функции в условията на политически и медийни атаки по неин адрес, които са създали обстановка на подозрения и лъжи.

Алио-Мари ще бъде заменена от сегашния министър на отбраната Ален Жупе, който вече е бил министър на външните работи през 90-те години на 20-и век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

8

преди 13 години

Във Франция има демокрация и силна опозиция Но,не е верно, че Саркози няма да бъде преизбран,напротив той знае как да го направи ивсичко да е в негова полза.

21

Гоце

преди 13 години

Франция е една смотана държава. Франсетата са главно мамини синчета и ***. Шарл-ле-магнь сигурно се върти в гроба..

20

свидетел II

преди 13 години

Министъра на вътр. работи на Фр Ортефьу,беше сменен защото неверно информираше общественноста за количеството имигранти, сигурноста в страната, пътните произшествия(количеството загинали по пътищата) ... Мари Льо Пен, новия лидер на крайно десната фашистка партия, даде верните данни. През 2012 са новите президентски избори. Кампанията започна. Не е сигурно че Саркози ще е преизбран. Много лоша вътр. и вън. политика.

fallback