Силвио Берлускони. Снимка: БТА
fallback

Муамар Кадафи изглежда вече не контролира Либия, каза италианският премиер Силвио Берлускони, смятан за най-големия европейски съюзник на Кадафи, предаде Ройтерс.

"Имам новини от преди няколко минути и изглежда Кадафи наистина вече не контролира положението в Либия", заяви Берлускони. Той говори в Рим на конгреса на Италианската републиканска партия.

Берлускони, който не заклейми особено остро насилието в Либия, каза, че народните въстания в Северна Африка може да донесат демокрация и свобода, но може да доведат и до появата на "опасни центрове на ислямския фундаментализъм само на километри от границите ни", както и до вълна от бежанци.

Затова Европа и Западът не могат и не бива само да  наблюдават този процес, подчерта той.
"Събитията от последните няколко седмици се отразяват на търговските ни отношения, на доставките на горива и на собствената ни сигурност", заяви италианският премиер.

Италия има тесни бизнес интереси с Либия, бившата си колония. Либия осигурява около 25 на сто от петрола и 12 процента от газа, който внася Италия.

"Ако действаме заедно, можем да сложим край на кръвопролитието", каза също Берлускони, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преди две година и половина Италия и Либия подписаха договор, предвиждащ инвестиции в африканската страна и изплащане на компенсации за годините на колониализма.

Документът отвори големи възможности за италианските компании, особено в либийската енергетика. След последните събития министърът на отбраната Иняцио ла Руса каза, че споразумението де факто е разтрогнато.
           (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

lilly alex

преди 13 години

vie kak smqtate ako kadafi vse owe neopravlqva stranata si nqma li da sprat razmirizite? zadaite si vaprosa kak po edno i sawo vreme se slu4va edno i sawo v severna afrika i zawo imeno tam? koi stoi zad zavesata?nali ste vse umnizi!

14

gero1

преди 13 години

sas poiavata na obama v svetovnata politika se o4akva6e za razmiritsite v afrika

13

бренеке-12

преди 13 години

Берлускони ще изклати телохранителките на Кадафито,след което той ще си подаде оставката от срам...Берлускони покажи на опозицията си защо си тренирал толкова време

fallback