Силвио Берлускони. Снимка: БТА

Муамар Кадафи изглежда вече не контролира Либия, каза италианският премиер Силвио Берлускони, смятан за най-големия европейски съюзник на Кадафи, предаде Ройтерс.

"Имам новини от преди няколко минути и изглежда Кадафи наистина вече не контролира положението в Либия", заяви Берлускони. Той говори в Рим на конгреса на Италианската републиканска партия.

Берлускони, който не заклейми особено остро насилието в Либия, каза, че народните въстания в Северна Африка може да донесат демокрация и свобода, но може да доведат и до появата на "опасни центрове на ислямския фундаментализъм само на километри от границите ни", както и до вълна от бежанци.

Затова Европа и Западът не могат и не бива само да  наблюдават този процес, подчерта той.
"Събитията от последните няколко седмици се отразяват на търговските ни отношения, на доставките на горива и на собствената ни сигурност", заяви италианският премиер.

Италия има тесни бизнес интереси с Либия, бившата си колония. Либия осигурява около 25 на сто от петрола и 12 процента от газа, който внася Италия.

"Ако действаме заедно, можем да сложим край на кръвопролитието", каза също Берлускони, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преди две година и половина Италия и Либия подписаха договор, предвиждащ инвестиции в африканската страна и изплащане на компенсации за годините на колониализма.

Документът отвори големи възможности за италианските компании, особено в либийската енергетика. След последните събития министърът на отбраната Иняцио ла Руса каза, че споразумението де факто е разтрогнато.
           (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase