Снимка: Ройтерс

Ирландският журналист Дейвид Кронин беше изхвърлен във вторник от сградата на Съвета на Европа, след като се опита да арестуван израелския министър на външните работи Авигдор Либерман по време на официалното му посещение в Брюксел.

„Господин Либерман, това е граждански арест. Обвинени сте в апартейд. Моля, елате с мен в най-близкия полицейски участък“, каза сериозно Кронин в момента, в който Либерман влезе в залата за пресконференции.
 
С постъпката си Кронин е целял да бъде отправено предупреждение за несправедливото отношение на израелците спрямо палестинците. За опита му да извърши арест съобщиха почти всички значими информационни агенции.

Кронин е автор на книгата „Европейският съюз с Израел – подкрепа и окупация“.

От охраната обаче хванаха Кронин още, когато започна да говори. Докато го извеждаха извън залата, той викаше: „Освободете Палестина“ и „Апартейдът е престъпление“.

През миналата година Кронин се опита да вкара в затвора и бившия британски премиер Тони Блеър, като го обвини, че е отговорен за британското участие във войната в Ирак.
 
Министър Либерман не пожела да коментира инцидента, но членовете на израелската делегация бяха ужасени.

„Срамно и нецивилизовано. Израел, както и ЕС, е за свобода на словото, но е грозно как някои злоупотребяват с тази свобода“, заяви член на делегацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase