Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетки милиони долара има по швейцарските сметки на бившия египетски президент Хосни Мубарак и неговото обкръжение. Това заяви прессекретарят на външното министерство на Швейцария Щефан фон Белоу.

„Засега не ни е известно дали тези пари са получени в резултат на законни операции или не“, каза Фон Белоу.

По думите му, ако се установи, че парите по тези сметки са били придобити по престъпен начин, съдбата на средствата ще бъде определена от „компетентните съдебни органи“.

Информацията за сметките на бившите египетски чиновници и роднини на Мубарак е била предадена на швейцарското външно министерство от банките, упълномощени в подобни случаи да определят принадлежността на парите, пише Lenta.ru.

Сметките на египетския бивш държавен глава и негови съратници в Швейцария бяха замразени часове, след като на 11 февруари Хосни Мубарак подаде оставка.
Мярката засегна само 12 души – самия Мубарак, негови най-близки роднини и четирима бивши министри.

На 15 февруари египетските власти поискаха от САЩ, Великобритания, Франция и ЕС да бъдат замразени сметките на бившите чиновници от администрацията на Мубарак. По-рано председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер изрази готовност да замрази европейските сметки на Мубарак по молба на египетските власти. Швейцария не е член нито на ЕС, нито на Еврогрупата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase