Снимка: Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Авиоотряд 28 да започне подготовка на правителствения самолет "Еърбъс" за полет до Либия, с който да бъдат евакуирани българите, живеещи там, съобщи директорът на авиоотряда, цитиран от „Фокус”.

Министерството на външните работи чрез посолството събира българите, които живеят в Либия.

Летището в Триполи засега може да приеме правителствения самолет, по информация, получена в българското министерство на транспорта.

Директорът на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев не се ангажира със срок, в който полетът до Триполи ще бъде осъществен. Преди това българите трябва да се съберат и да имат всички необходими документи.

Самолетът може да качи 90 души на борда. Кога ще бъде осъществен полетът в голяма степен зависи от това дали българите ще са готови за евакуация.

„При първа възможност излитаме и колкото полета са необходими, толкова ще направим”, каза капитан Пенчо Пенчев.

Около 500 са регистрираните български граждани в Либия. Поне 60 от тях са в района на Бенгази.

Oще по темата
21 фев 2011 12:27
128

Българи има и в един от градове, където контролът вече е поет от протестиращите – ал Бейда. Всички чужденци, включително и десет българи, са събрани в местната джамия, а бунтовниците са им обещали да ги пазят.

Основен проблем за евакуацията на чужденците е, че Либия иска изходна виза за напускащите страната. Либийският външен министър е обещал след среща с посланици на Европейския съюз в Триполи ускорено да бъде издаването на изходни визи за европейските граждани.

По-рано днес МВнР препоръча на българите, които имат възможност, да напуснат най-скоро Либия с граждански полети за Европа.
От министерството препоръчват всички, които вземат подобно решение, да информират МВнР или посолството ни в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да бъде организирана помощ на място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Правда

преди 13 години

Българите в Либия трябваше да се приберат още много отдавна - когато арестуваха и осъдиха нашите медицински сестри. Това се нарича национална солидарност - нещо, уви, непознато за българина. През лятото на 1968 г.,когато българската армия влезе в Чехословакия, всички чехи, които по това време бяха в Ахтопол на почивка заминаха като един за родината си. Бях дете тогава, но този момент се е запечатал в съзнанието ми завинаги като пример за гражданска доблест.

80

rosi

преди 13 години

boje tolkova jalki komentari sa pove4eto samo tova 4eta koi 6e plahta koi 6e plahta ,romite kato gi xranite tolkova vreme i o6te baq ima da gi xranite ne va li boli

79

Анонимен

преди 13 години

Половината от вас говорят от името на хленчещия и вечно недоволен българин ,който винаги намира негативното във всяка една новина .Ако вие сте на мястото на българите в Либия дали ще бълвате такава помия по правителството?

fallback