Германските медии остро критикуват в днешните си броеве министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който е обвинен в плагиатство при писането на докторската си дисертация, съобщи АФП.

"Карл-Теодор цу Гутенберг може да влезе в университетската история като първокласен фалшификатор. За един министър, и то суперзвездата на правителството, е жалко да бъде изобличен като шмекер", пише в. "Меркише алгемайне".

В. "Файненшъл таймс дойчланд", който не може да бъде заподозрян в ляв уклон, излиза със заглавие "Барон фон
Копипейст" и към всяка дума прилага бележка под линия – нещо, което е пропуснал да направи министърът аристократ в дисертацията, с която стана доктор по право на Байройтския университет в Бавария през 2007 г.

"На хората им харесва, че той не е продукт на берлинската политика. Журналистите обаче го намират за арогантен", коментира Манфред Гюлнер, директор на института за проучване на общественото мнение Форса.
Скандалът избухна вчера на страниците на левоцентристкия вестник "Зюддойче цайтунг".

Преподавателят по право Андреас Фишер-Лескано заявява, че в дисертацията на Гутенберг на няколко
места има "дръзко плагиатство и измама".

 Редица печатни медии проведоха разследвания. Седмичникът "Шпигел" например откри в дисертацията десетки страници, буквално преписани от други източници, без позоваване на тях.

Политоложката Барбара Ценпфениг, автор на разпознатите от в. "Зюддойче цайтунг" изплагиатствани страници, поиска на министъра да му бъде отнета докторската титла. "Изумена съм , че някой може да направи нещо толкова фрапиращо", заяви тя.

"Упрекът, че докторската ми дисертация е плагиатство, е неразбираем", каза министърът и изяви готовност "да се провери дали над 1200-те бележки под линия и 475 страници с бележки са били правилно поставени на нужните места.

Според канцлерката Ангела Меркел "министърът на отбраната и Байройтският университет ще изяснят въпроса".
Моята дисертация по физика "бе огледана от различни гледни точки, разгледана под лупа, представена на експерти, това е нещо, което трябва да се приеме", коментира доктор Меркел.

"Общественото мнение реагира на вълни - на моменти много положителни, след това отрицателни. Този път обаче мисля, че това може да му навреди. Хората не се вълнуват от вътрешните проблеми на армията. Ако обаче това (плагиатството) се потвърди... Не се прави така", отбелязва Гюлнер.

Германският министър на отбраната днес е на изненадващо посещение в Афганистан – без журналисти, отбелязва още АФП.

 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase