Площад Тахрир, Кайро. Снимка: БТА
fallback

Армията на Египет подкрепи предаването на властови правомощия от президента Хосни Мубарак на вицепрезидента Омар Сюлейман. Тя също така се обяви за гарант на обещаните реформи.

Това се казва в изявление на военното командване на египетските въоръжени сили.

В него се посочва, че армията „гарантира осигуряването на мирен преход на властта в страната“, както и отмяна на извънредното положение, което е в сила от 1981 г., „след края на настоящата криза и връщането на Египет към нормален живот“.

По същество в изявлението си армията застана на страната на президента, разсейвайки по този начин слуховете за възможен военен преврат в Египет.

Около 10 000 египтяни се събраха тази сутрин пред сградата на телевизията в Кайро.

Oще по темата

В същото време около 7000 души стоят около добре охранявания президентски дворец в столичния квартал Масър ал Гадида, където след обедната молитва ще се състои митинг с искане за оттегляне на държавния глава.

Съобщава се, че радикални елементи сред младежите планират да превземат двореца с щурм, пише ИТАР-ТАСС. Резиденцията на президента е заобиколена от всички страни с бодлива тел.

Масовите протести са реакция на телевизионното обръщение на президента Мубарак, в което той заяви, че възнамерява „твърдо да носи отговорност за защита на конституцията и интересите на народа, докато властта не премине в ръцете на онези, които бъдат избрани през септември на честни и справедливи избори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 13 години

Браво на Мубарак!Така се командват ***! Иначе ти се качват на главата.

6

!

преди 13 години

барво на Мубарак, това е постановка като в Румъния и Източния блок през 1989.

5

bram

преди 13 години

Mirniqt atom shte gi uspokoi!!

fallback