Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Израел отдавна смята Омар Сюлейман, който стана вицепрезидент на Египет, за най-подходящия кандидат да смени настоящия държавен глава Хосни Мубарак. Това сочат засекретени документи на Държавния департамент на САЩ от досието на сайта WikiLeaks, които публикува „Дейли телеграф“.

В телеграма, изпратена до Вашингтон от американски дипломат от посолството в Тел Авив през август 2008 г., се предава разговор на старшия съветник на израелския министър на отбраната Ехуд Барак Дейвид Хахам.

Той заявил, че според израелското ръководство Сюлейман, който по онова време е шеф на египетското разузнаване, най-вероятно ще стане „поне временен президент на страната, ако Мубарак умре или не е способен да изпълнява задълженията си“.

По думите на дипломата Луис Морено той е изпратил копие от това съобщение на колегите си в посолството в Кайро за анализ.

Няма никакви съмнения, че Израел го устройва перспективата с кариерното израстване на Сюлейман, подчертава дипломатът.

Мубарак назначи Сюлейман за вицепрезидент на 29 януари, след като в страната бяха избухнали масови антиправителствени протести.

Коментирайки тази стъпка на египетския лидер, американският Държавен департамент заяви същия ден, че не бива да се правят само промени в кабинета, а са нужни реални реформи, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По-рано „Дейли телеграф“ публикува други секретни документи на Държавния документ за Египет, попаднали в WikiLeaks. Става дума по-специално за това, че САЩ са оказвали негласна подкрепа на египетски дисиденти. Още през 2008 г. активист на опозицията съобщил на Вашингтон за планове за организиране на смяна на режима в Египет през 2001 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

блабла

преди 13 години

подходяш в какъв смисъл... Марионетка?

13

Анонимен

преди 13 години

Е сага вече ми стана ясно по какви критерии се определч дали един управник е (добър и демократичен),а именно по това да е удобен на изрел ,значи така ,не е важно дали си избран от народа си и дали вършиш полезни неща за страната си ,важно е да си удобен на ционистите ,защото ,ако не си ,първо ти налагат(международни )санкции ,след това следва задължителната американска военна интервенция и..до скоро гледах с насмешка на теориите на конспирацията ,ама явно нещата са точно такива....

12

Анонимен

преди 13 години

до 4Вие като сте толквоа задружни,толкова умни и напреднали цивилизационно ...защо от десетилетия насам ви командва ту САЩ-Израел,ту Европа,ту Русия?Всичките ви лидери са пионки на Запада ,както е и у нас.Как като сте толкова многобройни и силни ви не се обединихте отново.Брей ,явно дървените-философи не виреят само а балканите ...

fallback