Площад Тахрир в Кайро. Снимка: БТА

Два милиона египтяни са се събрали на площад Тахрир и в центъра на Кайро, предаде телевизия „Ал Джазира“. Хората скандират: „Отивай си, отивай си, отивай си!“

В града се носят слухове, че президентът Хосни Мубарак вече се е отказал от властта, но тази информация не е официално потвърдена.

Муатаз Салахидин от щаба на опозицията съобщи в пряк ефир за създаване на национална коалиция за промени, която по думите му ще запълни политическия вакуум в случай на падане на режима на Хосни Мубарак.

В коалицията влизат най-старата в страната партия „Вафд“, Национално обединение за промени, Демфронт, демократичното движение „Кифая“ и „Мюсюлмански братя“.

За основни цели са обявени приемане на нова конституция и създаване на национално правителство, пише ИТАР-ТАСС.

Лидерът на египетската опозиция, бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей призова във вторник президента на страната Хосни Мубарак да подаде оставка и да напусне обхванатата от безредици страна, за да бъде избегнато кръвопролитие, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия „Ал Арабия“.

В големите градове на Египет и по-специално Кайро и Александрия във вторник се провежда „поход на милионите“ – най-голямата акция на опозицията с искане за оттегляне на президента на Мубарак от власт.

Ел Барадей, който пое функциите на опозиционен лидер, заяви във вторник, че преговори на протестиращите с властите могат да започнат само след като президентът напусне поста си.

„Диалогът е възможен, но само след като бъдат изпълнени исканията на народа, главното от което е оставка на президента Мубарак“, цитира агенцията думите на Ел Барадей.

Бившият директор на МААЕ изрази надежда, че борбата на египтяните за права ще премине без кръвопролитие.

„Първото, което е нужно за целта, е президентът Мубарак да си замине. Ако президентът Мубарак си отиде, всичко ще се развива в правилната посока“, каза лидерът на египетската опозиция, пише РИА Новости.

Засилва се усещането, че промените в Египет са неизбежни: много бързо и то много неща се случиха, предаде кореспондентът на ВВС в Кайро.

Още по темата

В момента в страната няма интернет, а мобилните връзки са ограничени.

Компанията Google пусна система, която дава възможност на египтяните да публикуват съобщения в Twitter по телефона, като за целта трябва да бъде избран определен номер и да бъде оставено гласово съобщение.

Междувременно в Египет пристигна американският специален представител, бивш посланик в Кайро и бивш американски посредник за Косово Франк Уизнър, който планира да се срещне с президента Мубарак.

САЩ смятат, че Хосни Мубарак трябва да напусне поста си и да предаде властта на армията, която да поддържа реда до провеждането на избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase