Протестиращите на централния площад Тахрир в Кайро. Снимка: БТА
fallback

Командването на египетската армия направи изявление, в което исканията на протестиращите са наречени законни. Военните обещаха да не използват сила срещу демонстрантите.

Масовите протести с искане за оттегляне на президента на страната Хосни Мубарак продължават в Египет осми ден.

В опит да успокои протестиращите държавният глава обяви новия състав на правителството. Той поиска кабинетът да започне конституционни и законодателни реформи чрез диалог с различните политически реформи. Той нареди също така да започне провеждане на нова икономическа политика, която да сложи край на страданията на хората и да намали безработицата чрез създаване на нови работни места.

Според мнозинството експерти обаче протестните акции нямат да стихнат, докато демонстрантите не извоюват оттеглянето на самия Мубарак, който е на власт вече от 30 години.

За вторник е планирано провеждането на най-мащабната протестна акция под лозунга „протест на милионите“.

Междувременно на фона на политическата криза в Египет цените на петрола на международните борси надхвърлиха 100 долара за барел за първи път от 2008 г. насам.

Oще по темата

Ситуацията остава крайно напрегната и на международното летище в Кайро, където са се стекли хиляди чужденци с надеждата да напуснат страната.

По-рано беше обявено, че в рамките на комендантския час – от 15 ч. до 8 ч. сутринта, спира железопътният транспорт.

Кореспондентът на ВВС съобщи, че за осигуряването на сигурност на международното летище в Кайро са разположени армейски сили. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

?

преди 13 години

Нали излизахме бе?И кво се промени?

16

Петьо-Еврей

преди 13 години

Господа сега най важнотое да забравим на некое време разногласиятаси и да се обединим за благото на целият свят ние трябва с всички те си сили да помогнем на"братята мюсюлмани" да се самоуничтожат. и с Божията помощ ще го на правим. ДА НИ ПОМОГНЕ БОГ.

15

Туроператор

преди 13 години

Организираме за събота и неделя (Weekend offer) екскурзия до Кайро - центъра в 5 ***** хотел с 89 % отстъпкаРаздеваме бронежилетки.

fallback