След атентата на летище Домодедово. Снимка: БТА

Някои от терористите, подготвяли терористичния акт на московското летище Домодедово“, са били арестувани от руските спецслужби още в края на декември 2010 г., твърди председателят на парламентарна комисия генерал-полковник Владимир Кулаков.

По данни на генерала преди Нова година в Москва са били прехвърлени няколко групи терористи, съобщи Интерфакс.

„Не съм убеден, че групите, които са били прехвърлени в Москва с цел извършване на терористичен акт, а такива наистина са били прехвърлени, част от тях са били изолирани още преди Нова година, не са могли да извършат планираното на други места“, заяви Кулаков пред журналисти.

По-рано руските медии свързаха атентата на Домодедово с експлозията на бомба в московския район Кузминки на 31 декември.

Избухналото взривно устройство разруши напълно една от сградите от стрелковия клуб „Обект“. В зоната на взрива са открити части от тялото на жена. Други пострадали няма.

По-късно беше установено, че загиналата жена е била вдовица на лидера на Ногайския батальон – т. нар. Ногайски джамаат, действал в Дагестан и Ставрополския край.

Още по темата

През есента на 2010 г. лидерите на тази организация бяха ликвидирани от руските силови структури.

Като се позовава на източници от следствието, руската преса пише, че жената най-вероятно е била изпратена специално в Москва, за да се самовзриви на оживено място.

По данни на „Московский комсомолец“ е било предвидено терористичният акт да бъде извършен на Манежния площад. Плановете на терористите се провалили, тъй като бомбата избухнала преждевременно – взривното устройство се активирало, след като на мобилния телефон на жената-камикадзе дошъл SMS с поздравления за Нова година от компанията-оператор.
 
При разследването правоохранителните органи са стигнали до предполагаемата помощничка на загиналата жена. 24-годишната Зейнап Суюнова е била арестувана през януари във Волгоград. Точно тя според следствието била наела жилище за взривилата се жена и за други трима бойци от Ногайския батальон, които може би стоят зад атентата на Домодедово.

Генерал-полковник Владимир Кулаков заяви, че според него терористите трябва да бъдат унищожавани още в лагерите, където се обучават, внедрявайки там хора от спецслужбите и терористите да не бъдат допускани във вътрешността на страната, пише NEWSru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase