Жертва лежи пред сградата на летище Домодедово. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Очевидци на терористичния акт на московското летище Домодедово разказват нови подробности. Оцелелите казват, че фактически ги е спасил "живият щит" от хората, стояли пред тях.

"Стоях сред тълпата посрещачи. Взривът стана мигновено, само благодарение на Бог останах жив. Спаси ме „живият щит“ от хора. Пред мен стоеше човек: бум и по него просто човешки вътрешности. Попитах го: Жив ли сте?“ Той казва: „Да“. Взривът стана на 2-3 метра от нас. Просто миг и 40 души в кръв", разказа очевидец по радио „Русская служба новостей“.

Артьом Жилинков от Балашиха край Москва също разказа, че го е спасила тълпата от хора пред него, които поели основния удар върху себе си. Освен това в залата имало две колони, които станали спасение за мнозина, оказали се случайно зад тях.

В първия момент след взрива започнала паника, хората не разбирали какво се случва.

"Викове, паника, залата потъна в тъмнина. И токът спря, и черен дим обви всичко. Хората се втурнаха към изхода, аз също побягнах, мислех си, че може да има втори взрив. След това се опомних, втурнах се обратно. Гледам: ранени, части от тела. Мъж до мен без крак. Хванах количка за багаж, качих го и тръгнах към изхода. След това обратно за други ранени. Няколко души изкарах", продължава Жилинков.

По думите му лекарите са дошли след 15 минути, както и милицията. Паниката постепенно изчезнала и хората започнали да си помагат да излязат от епицентъра на взрива. До пристигането на специалистите хората изкарали ранените на колички до изходите, пише „Комсомолская правда“.

Пред „Российская газета“ очевидци разказват, че първо чули рязък удар, като гръм. След това буквално отвсякъде се посипали парчета стъкла, разнесъл се лют дим. И след това хората закрещели.

По думите им хората са се мятали, търсейки спасение и изход, но не се тъпчели един друг и са се опитвали да помогнат на ранените.

Взривната вълна счупила мониторите, окачените телевизори и витрините на съседните будки и магазини. Много пътници и обслужващ персонал са получили порезни рани. Милицията отцепила сградата на летището и вече никого не пускали вътре, освен хората от спецслужбите, правоохранителните органи и медиците.

30-годишният московчанин Артемий, станал очевидец на трагедията, каза, че са пострадали главно посрещачи и таксиметрови шофьори, тъй като бомбата е избухнала зад гишетата за митнически контрол.

"Мъж отиде по средата на тълпата и след това или чантата му се взриви, или самият той – в смисъл, че взривното устройство беше на него", обясни Артемий.

"Видях бягащи и крещящи хора, целите в кръв. Излязох буквално пет минути преди взрива да изчакам колата, която ме посрещаше. Стана взрив, гръм. След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: „Спасих се, спасих се!“. След това видях друг мъж. Той през цялото време звънеше по мобилния си телефон и беше целият оплискан с кръв“, казва мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

BRB

преди 13 години

Господа (пардон и Дами) , ако се поровите ще установите че тероризма като начин на война се появява по време на 3 тият кръстоносен поход и го прилагат арабати с доста голям успех стрещу кръстоносците.

179

Депутат

преди 13 години

Кремъл купи яхта за руския президент - Говорител на канцеларията на руския президент съобщи радостната вест, че за нуждите на държавния глава на Русия е купена яхта, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА в сряда.Яхтата вече е доставена и въведена в експлоатация в Сочи. На нея президентът ще приема високопоставени гости. На брега на Черно море, близо до Сочи, е разположена президентската резиденция "Бочаров ручей".

178

Наско до 181

преди 13 години

Последно пиша за това! Имате интернет,имате достъп до информация,следователно може да проверите! Вижте,че ИРА,ЕТА,Червени бригади и други неислямски терористични организации са имали като цел определени хора,обекти ит.н.,а не са взривявали безцелно една тълпа от хора! А на ИВАЙЛО 178 да му уточня,че влаковете в Испания през 2004 ги взриви именно Ал Кайда!

fallback