Летище Домодедово. Снимка: БТА
fallback

Десетки са загинали при терористичен акт на московското летище Домодедово.

Точният брой на жертвите не е официално оповестен. От руското здравно министерство съобщиха за 35 убити и 130 ранени.

Последните данни на Следственият комитет пък посочват, че жертвите са 24, а пострадалите – 50 души.

Бомбата е била взривена в 15,40 ч. българско време от терорист-самоубиец на международния терминал на летището. Според източник от руските правоохранителни органи човекът, който е привел взривното устройство в действие, е от Северен Кавказ.

Мощността на взривената бомба се равнява на 7 кг. тротилов еквивалент. Тя е била напълнена с поразяващи елементи.

Следователите изучават записите от видеокамерите, на които са засечени трима подозрителни мъже, влезли в аерогарата през зала,в която няма детекторни рамки за метал.

По информация на агенция Интерфакс атентаторът, който е задействал взривното устройство, е бил сред посрещачите и бомбата не е дошла от багаж, свален от самолет.

На мястото на кървавия атентат е открита главата на предполагаемия атентатор-камикадзе.

Според източник от руската милиция от намерената глава може да се съди, че предполагаемият атентатор е от арабскитип на видима възраст 30-35 години.

Същевременно РИА Новости съобщи сензационно, че руските спецслужби са знаели, че се подготвя атентат срещу едно от московските летища.

Трима души са били издирвани във връзка с подготвящата се терористична атака, но те са успели безпроблемно да проникнат на територията на летището, а след това да избягат.

Взривното усторйство е било натъпкано с поразяващи метални елементи - парчета от болтове, гайки и пирони, за което говори големият брой пострадали и характерът на нараняванията им.

В интервала от 15 ч. до 15,50 ч., когато е станала експлозията, на летище Домодедово е кацнал и самолет от Бургас, пише РИА Новости.

След справка, направена от Dnes.bg, се установи, че от Бургас за Москва по обяд е излетял полет S7924.

Няма информация за пострадали българи, съобщиха от Министерството на външните работи на България.

МвнР остро осъжда терористичния акт, при който загинаха и бяха ранени десетки хора. Изразяваме нашите съболезнования на близките на загиналите. Не съществува кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, се казва изявление на българското външно министерство.

Георги Първанов е изпратил съболезнователно писмо до президента на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Руският президент Дмитрий Медведев нареди всички летища и гари да преминат на специален режим на работа.

Заради атентата държавният глава на Русия отложи предвиденото си за утре заминаване за Швейцария за участие в Световния икономически форум, съобщи говорителката на държавния глава Наталия Тимакова, цитирана от Интерфакс.

Последният голям терористичен акт в Москва беше извършен на 29 март 2010 г.

Терористки-самоубийци активираха взривни устройства на две метростанции. Загинаха 40 души, ранени бяха 88 души.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

459

щирлиц

преди 13 години

до460:Избиването на мирни граждани със цел всяване на страх и паника,с идеята за ефимерна независимост на народа,от когото произхождат тероростите-доколкото те изобщо принадлежат към който и да е народ.Дори това да се случи,жална му майка на този народ,дето ще го управляват терористи.

458

Анонимен

преди 13 години

"Същевременно РИА Новости съобщи сензационно, че руските спецслужби са знаели, че се подготвя атентат срещу едно от московските летища."Eми начи всичко е ясно - както ЦРУ подготви атентата през 2001, така сега руските спец служби са подготвили тоя.

457

Цанко

преди 13 години

Хора, вземете се в ръце! Стига злоба! Чечня е част от РФ. Чеченците са лоялни граждани на РФ. Правителството на Чечня поддържа правителството на РФ. Нещо повече - във войната срещу Саакашвили в авангарда на руската армия бяха чеченските дивизии "Запад" и "Изток".Те обърнаха грузинската армия заедно с американските инструктори в позорен бяг.Грозни е възстановен.Там е построена най-голямата джамия в Европа. Вижте списъците на загиналите и ранените в Домодедово. Вижте колко мюсулмани са пострадали!

fallback