Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тленните останки на Владимир Илич Ленин трябва да бъдат изнесени от мавзолея на Червения площад. Това заяви депутатът в Държавната дума от „Единна Русия“ Владимир Медински, цитиран на официалния сайт на партията.

„Това е някаква нелепа, езически-некрофилна мисия при нас на Червения площад“, смята Медински.

По думите му наличието на Ленин „като централна фигура в некропола в сърцето на нашата страна е крайна нелепица“.

„Мнозина се обиждат от рок концертите на Василиевския хълм, но ние дори не се замисляме, че това е двойно кощунство – правят се концерти на територията на гробище. Това е вече някакъв сатанизъм“, заключава депутатът.

Мнението на Медински беше подкрепено и от депутата Роберт Шлегел. Той заяви, че „другарят Ленин отдавна вече трябваше да бъде погребан“. Едва ли някой разбира защо в центъра на страната лежи тази мумия, каза още Шлегел.

Комунистите, които отдавна се обявяват срещу погребването на Ленин, пред Интерфакс нарекоха провокация изказванията на членовете на „Единна Русия“.

По думите на лидера на Комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов управляващата партия може само „да събаря паметници, да преименува улици и да разкопава гробове“.

Неговият съратник Владимир Кашин пък посочи, че изявления за необходимостта Ленин да бъде погребан по правило се правят в навечерието на годишнина от неговото раждане или смърт. Ленин почина на 21 януари 1924 г.

Идеята Владимир Ленин да бъде погребан се изказва не за първи път, пише Lenta.ru. Владимир Кожин от президентската администрация беше предложил да бъде организиран референдум по въпроса за погребването на Ленин.

Последното социологическо проучване, проведено от ВЦИОМ, сочи, че 41% от руснаците смятат за неестествено тялото на Ленин да остане в мавзолея на Червения площад. 66 % пък се обявяват за това той да бъде погребан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase