Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Иран е арестувана мрежа израелски шпиони, причастни към убийството през януари миналата година на иранския ядрен физик Масуд Али Мохамади. Това твърди иранската национална телевизия.

В Иран била разобличена „мрежа шпиони и екстремисти, свързани с Мосад. Тази мрежа носи отговорност за убийството на Масуд Али Мохамади“, твърди телевизията, цитирайки изявление на иранското министерство на информацията (иранските спецслужби).

Професор Али Мохамади загина на 12 януари 2010 г. при взрив в квартал Хейтарие в Техеран. В момента, в който той се качваше в колата си, за да отиде на работа, избухна взривно устройство, прикрепено към паркиран до автомобила мотоциклет.

На 29 ноември миналата година в Техеран бяха извършени покушения срещу други двама учени. Маджид Шахриари почина, а специалистът в областта на лазерната физика Ферейдун Абаси беше ранен. И двамата са свързани с иранската ядрена програма.

Още по темата

Официален Техеран хвърли тогава отговорността за тези терористични актове върху израелските и американските спецслужби. От своя страна Вашингтон нарече абсурдни обвиненията в причастност към убийствата на учени, предаде Ройтерс.

САЩ и съюзниците им обвиняват Иран в опити за създаване на бомба под прикритието на гражданска ядрена програма, пише NEWSru. Техеран твърди, че неговите ядрени разработки имат мирен характер и са предназначени за производството на електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase