Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Белгийското обществено мнение беше шокирано от нова информация за сексуално посегателство срещу непълнолетни от страна на служители на Католическата църква, за които сега се обвиняват монахини, предаде РИА Новости.

Още не е утихнал скандалът със свидетелските разкази срещу свещеници педофили и в медиите се появиха съобщения за монахини от приюта „Стела Марис“ в белгийския град Кортрейк, подлагали възпитаниците на сексуален тормоз.

В прокуратурата вече са внесени жалби от трима пострадали. Става дума за актове на педофилия, извършени от монахини през 60-те години на ХХ век.

Oще по темата

През ноември 2010 г. в Белгия започна работа специална комисия за разследване жалбите срещу белгийски свещеници педофили, създадена от долната камара на парламента.

Комисията разследва не само жалбите срещу педофилите в расо, но и случаи на сексуално насилие в граждански и военни структури.

През април 2011 г. комисията трябва да представи пред парламента доклад за свършената от нея работа.

През септември миналата година в белгийската прокуратура бяха внесени 103 нови жалби за развратни действия на църковни служители.

76% от подателите на жалбите са мъже на 49 години, които като деца са пострадали от развратните действия на педофилите в расо. Най-възрастният от пострадалите е на 82 години, а най-младият – на 23 години.

Според прокуратурата днес са живи едва 28% от заподозрените в педофилия свещеници.

Бившият правосъден министър на Белгия Стефаан де Клерк каза по-рано, че давностният срок за наказателно преследване срещу повечето от заподозрените е изтекъл.

Проучвания на общественото мнение сочат, че в резултат на педофилския скандал само 8% от анкетираните имат доверие в Католическата църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

bogdauni6tojibg

преди 13 години

A Aysha e bila 18 godi6na.

21

bogdaini6tojibg

преди 13 години

Isus obryazan posledovatelite mu kap4uci. Haahhhhhhaaahhhhaaahahhaa

20

Анонимен

преди 13 години

Mohamed+Aisha 8 godishna=Pedofil

fallback