Снимка: Getty Images/Guliver Photos

63-годишната Дилма Русеф, чийто баща е български имигрант, пое поста от бившия си наставник Луис Инасио Лула да Силва, който напуска президентския пост като най-популярния политик в Бразилия.

Около 70 000 души я приветстваха по улиците на столицата Рио, съобщи АФП.

Проливният дъжд не попречи на хилядите да излязат навън и да поздравят първата жена президент на страната си.

Русеф, бивш шеф на кабинета на досегашния държавен глава, премина по улиците с Ролс Ройс, придружавана от ескорт от шест жени от своята охрана.

Първата спирка от нейната обиколка бе в бразилския Конгрес, където поздрави депутатите.

По-късно на бляскава церемония в президентския дворец, тя прие правощията си.

Там Дилма обяви, че приоритет №1 за нея ще е продължаване делото на Да Силва - икономическо благополучие на Бразилия.

Русеф допълни, че ще модернизира пътната мрежа, пристанищата и летищата в страната преди Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г.

"През изминалата година икономическият ръст на Бразилия беше най-висок от средата на 80-те години насам, а по време на управлението на Русеф Бразилия може да задмине Франция, Великобритания и Италия и да стане петата по големина икономика в света", пожела й Лула да Силва.

Дилма, както я наричат бразилците, е известна с прозвището "желязната лейди" заради каления си характер и работоспособност.

Тя беше избрана за държавен глава през октомври 2009 г. с подкрепата на Да Силва, който използва целия си чар и политическо влияние, за да постави начело на страната почти непознатата до този момент икономистка.

Именно Да Силва посочи Русеф като кандидат за президент на Работническата партия през 2009 година въпреки недостатъците, че никога не се е явявала на избори, а и че не е дългогодишен член на партията.

От 2007 година насам обаче той я представя като "майката" на програмата му за ускорено развитие, която осигурява огромни инвестиции в бедните квартали и инфраструктурата на Бразилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase