Снимка: БГНЕС

Московски съд осъди днес на по 13,5 години лишаване от свобода бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев по второто дело срещу тях, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата бяха признати за виновни по обвинения в кражба на 218 милиона тона петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 милиарда долара, посочват ДПА и Франс прес.

Още по темата

Включвайки присъдата от 2005 г., двамата ще пребивават в затвора общо по 14 години. Съдът зачете времето, което двамата са прекарали зад решетките от арестуването им през 2003 г., така че според изчисленията срокът на присъдата им ще изтече през 2017 г.

През 2005 г. двамата бяха осъдени на по 8 години затвор за укриване на данъци, припомнят агенциите.

Присъдата по второто дело срещу Ходорковски и Лебедев е изложена на 800 страници. Адвокатите на двамата обявиха, че ще я обжалват.

Делото срещу Ходорковски – заклет враг на руския премиер Владимир Путин, предизвика остри критики по света с твърдения, че мотивите на процеса са политически и че процесът е опит за отстраняване на богатия и влиятелен бизнесмен преди президентските избори през 2012 г.

Произнасянето на присъдата се очакваше утре вечер. Опонентите на правителството отбелязаха, че за да избегне критиките срещу присъдата, то смята да се възползва от факта, че като официални празници първите десет дни на януари в Русия са неработни и вестниците няма да излизат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase