Снимка: БГНЕС

Вашингтон и Москва могат да пристъпят още през пролетта на идната година към пълноценно изпълнение на условията по договора за съкращаване на ядрените оръжия, който беше ратифициран в сряда от Сената на Конгреса на САЩ.

Надежда, че това ще се случи, заяви помощник държавният секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер. Предстои президентът Барак Обама да ратифицира документа.

Сега се очаква договорът да бъде одобрен в най-скоро време от двете камари на руския парламент и да бъде подписан от президента Дмитрий Медведев.

Новият договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения е със срок на действие 10 години. Той беше подписан в Прага на 8 април 2010 г. от президентите Обама и медведев.

Договорът предвижда във всяка от страните да останат по 1550 оперативно разгърнати ядрени бойни глави, 700 стратегически носителя на ядрено оръжие – междуконтинентални балистични ракети на подводници и бомбардировачи, които да бъдат на бойно дежурство.

Руският президент Медведев приветства ратификацията на договора в американския Сенат.

Преди дни, говорейки за отношенията на Русия със САЩ и НАТО, той призова Алианса да размисли за съвместна система за противоракетна отбрана (ПРО), а в случай на отказ заплаши с ръст на ядрения потенциал.

Медведев посочи, че Москва се отнася прагматично към създаването на система за ПРО в Европа.

Русия предпочита вариант, при който тя ще има определено място в създаването на обединената система, състояща се от две части – на НАТО и руска.

Руският лидер предупреди, че ако при преговорите по този проблем, които може да продължат 5-7 години, Русия не намери своето място в тази система, руските и американските политици ще трябва да приемат много неприятни решения.

NEWSru припомня, че в началото на декември руският премиер Владимир Путин заяви, че е възможно нова надпревара във въоръжаването, ако договорът за ядрените оръжия не бъде ратифициран.

От своя страна американският президент Обама многократно е подчертавал стремежа си към безядрен свят. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase