Снимка: БГНЕС

Най-малко 27 души са загинали и над 50 са ранени при експлозия на нефтопровод в централната част на Мексико.

Според местните власти причина за трагедията е бил опит на група лица незаконно да източат нефт от тръбопровода.

По думите на очевидци експлозията е била толкова силна, че потоците горящ петрол са достигнали намиращите се наоколо жилищни сгради. Изгорели са цели улици, разрушени са сгради, стотици хора са били принудени да бягат, изоставяйки всичко.

Нефтопроводът е собственост на държавния концерн Pemex.

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон поднесе съболезнования на семействата на загиналите и обеща да бъде проведено разследване на случилото се, а също така да бъдат предоставени компенсации на роднините на жертвите на трагедията, ранените и останалите без покрив в резултат на пожара.

Губернаторът на щата Пуебла Валентин Менезес каза, че според първите резултати от разследването престъпна групировка е направила отвори в тръбопровода, за да източва нефт.
 
„Те са изгубили контрол над ситуацията поради високото налягане, с което нефтът излиза от тръбата. Той е плиснал силно, след което е била достатъчна една искра, за да видим огнените реки, напълнили улиците“, каза Менезес.

По предварителни данни експлозията е обхванала площ с радиус 5 км. След основния взрив са станали още четири по-малки.

Огънят е бил потушен за няколко часа, посочва ВВС. Ръководството на компанията Pemex съобщи, че временно спира работата на нефтопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase