Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ внесоха съдебен иск срещу ВР и още осем компании за нарушаване на федералните норми за техниката на безопасността във връзка с катастрофалното изтичане на петрол в Мексиканския залив.

САЩ искат да бъде призната неограничена финансова отговорност на фирмите-ответнички за нанесените щети и стойността на работите по ликвидиране на последиците от аварията.

При експлозията и пожара на петролната платформа Deepwater Horizon през април 2010 г. загинаха 11 души, след което в продължение на няколко месеца от повредената сонда в морето изтекоха милиони барела нефт.

Това стана най-голямата природна катастрофа от подобен род в цялата история на САЩ.

Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър заяви, че според ищеца причина за взрива на 20 април е „нарушаване на правилата на техниката за безопасност и експлоатационните норми“, посочва ВВС.

„Възнамеряваме да докажем, че ответниците носят неограничена отговорност за направените от правителството разходи за ликвидиране на последиците, за икономическите загуби и причинените екологични щети“, заяви Холдър.

Междувременно ВР разпространи изявление, в което се казва, че искът не представя доказателства за отговорност и не съдържа правни основания за това обвиненията да бъдат приети за основателни.

Досега има внесени над 300 съдебни иска, консолидирани във федералните съдилища в Ню Орлеан. Исковете са внесени от лица и компании, свързани с риболова и туризма, собственици на ресторанти и недвижими имоти в Мексиканския залив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase