Снимка: БГНЕС
fallback

Реализацията на проекта за трансбалкански нефтопровод Бургас–Александрупорис навлезе в задънена улица поради позицията на България, заяви гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос в Атина.

„Реализацията на проекта Бургас–Александрупорис е първостепенна задача за гръцкото правителство. За съжаление се опасявам, че отговорът тук е един, той е еднозначен: проектът трудно ще бъде реализиран“, каза Пангалос на откриването на руско-гръцко-кипърска конференция в Атина.

„Всеки път, когато в съседна България побеждават политически сили, които са под силното влияние на Запада, нефтопроводът Бургас–Александрупорис се оказва в задънена улица“, поясни вицепремиерът.

По думите му транснационалните петролни компании, „свързани с американското правителство“, използват всички средства за това проектът да не бъде реализиран.

„Намираме се в задънена улица. Не мисля, че не можем да преодолеем това, но ние – Русия и Гърция, трябва да видим с какви възможности за влияние разполагаме, така че българското ръководство да разбере: политиката, която води до изолация на страните на Балканите заради частни, трансатлантически интереси, не съответства на интересите на българския народ“, заключи Пангалос.

Русия, Гърция и България се договориха през 2007 г. да построят 300-километровия нефтопровод, който да заобикаля Босфора и Дарданелите. Настоящият български премиер Бойко Борисов нееднократно заяви, че България обсъжда евентуален отказ от проекта, пише РБК daily.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 13 години

АЕЦ Белене - на загуба за България ( - 20 милиарда лева)Южен потоп - на загуба за България ( - 18 милиарда лева )Нефтопровод Бургас-Александрополис - на загуба за България ( - 3 милиарда лева)трябва да си много загубен за да се навиеш да правиш проект които е изгоден за други държави, вместо да милееш за просперитета на родината си

12

444а

преди 13 години

*** е че накрая наистина ще го направят

11

Анонимен

преди 13 години

Беше направена екологична експертиза за катастрофалните последици за Бургаския залив от нефтопровода Бургас-А-полис.Хората от региона Поморие-Бургас-Созопол също са против този нефтопровод. Ще загубим милиарди долари приходи от туризма, а от тръбата ще почелим 50мил.долара годишно половината от които ще отиват за поддръжка на съоръженията. Ще унищожим природата си и ще станем още по бедни и болни.Не мога да разбера защо се търси политически пристрастия когато сме на 100% загуба от проекта

fallback