Снимка: БГНЕС
fallback

Тленните останки на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена ще бъдат препогребани във военното гробище "Генча" в Букурещ.

Двамата бяха погребани отделно, в два общи гроба, отстоящи един от друг на 20 м.

Ексхумация на останките им бе извършена през юли т.г. по настояване на починалия през 2006 г. Мирча Опран, зет на диктатора.

Адвокатите на Опран и сина на Чаушеску - Валентин успяха да докажат автентичността на останките пред съда чрез ДНК експертиза.

Николае Чаушеску управлява еднолично Румъния в продължение на 24 г.

Той и съпругата му Елена бяха разстреляни след бърз съдебен процес по време на антикомунистическата революция в Румъния през 1989 г.

Роднините им дълго отказваха да съобщят къде са погребани съпрузите, опасявайки се от поругаване на останките им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

оле

преди 13 години

От всака гледна точка убийството е престъпление, във всички граматически времена.

8

gkgbv

преди 13 години

Пред входа на гробището стоят много възрастни хора и по-бедни млади хора, които срещу 5 леи те завеждат до двата гроба. Сега гробът ще бъде голям и ще се вижда отдалеч. Много млади китайци казват, че Чаушеску е най-смелият комунист в Европа и му носят цветя, защото той беше заявил официално, че Горбачов ще унищожи комунизма, а Китай ще го възроди. И те си го тачат.

7

gkgbv

преди 13 години

Двадесет години - до днес Чаушеску беше погребан близо до главния вход на гробището "Генча - милитер". Жена му беше погребана на съседната пътека в по-скомен гроб. След като направиха генна експертиза през юни и се увериха, че останникте на двамата са автентични, синът му и зет му решиха да ги погребат в общ гроб пак в същото гробище, но по-голям и по-хубав. Тъй като на година през гробището минават няколко стотици хиляди румънци и много китайци да оставят цветя.

fallback