Великобритания се страхувала от жестоката реакция на Либия срещу британските интереси, ако атентаторът от Локърби умре в затвора.

Това показват дипломатически телеграми, разкрити от WikiLeaks, предаде BBC.

Според американските дипломатически писма - Лондон напълно подкрепял освобождаването на Абделбасет ал-Меграхи от шотландските власти.

Подробностите, публикувани от в. „Гардиън“, разкриват, че либийският лидер Муамар Кадафи е отправял остри заплахи да спре търговските връзки между двете страни, ако Меграхи остане в затвора. Великобритания била „между чука и наковалнята“, се посочва в писмо до Вашингтон.

Британският посланик в Либия е казал на американски дипломат, че либийците могат да ги „отрежат“. 

Американският шарже д'афер в Лондон Ричард Лебарон написал депеша до Вашингтон през октомври 2008 г.

„Либийците ясно казали на британското правителство, че ще има огромни последствия за двустранните отношения между Великобритания и Либия, ако освобождаването на Меграхи не се състои“, пише той.

През януари 2009 г. американският посланик в Либия Джин Крец потвърдил, че Великобритания е заплашвана с ужасни репресивни мерки.

Либийската страна предупредила, че ако Меграхи умре в затвора, последиците ще са „груби, незабавни и трудно поправими“, имало и заплахи за спиране на цялата британска търговска дейност в Либия,  влошаване на политическите отношения и демонстрации.

Британският посланик в Триполи Винсент Фин си отдъхнал при освобождаването на Меграхи, сочат още американските дипломатически писма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase