Снимка: БГНЕС
fallback

Индийският вестник The Daily News and Analysis е хванала президента на Франция Никола Саркози в пореден опит да замаскира ниския си ръст. Протоколът поискал от индийските сили за сигурност да бъдат подбрани по-ниски сътрудници, които да се грижат за сигурността на Саркози по време на посещението му в Делхи, е установило изданието.

Оказало се обаче, че да бъде изпълнено желанието на президента е „проблематично, тъй като повечето служители в службите за сигурност по дефиниция са високи хора с добро телосложение“, пише британският вестник „Дейли мейл“.

По-рано подобна информация се появи след посещението на Саркози в авиационния завод в Тулуза и завода за производство на резервни части в Нормандия. Там на срещите с президента са били допуснати само ниски работници.

А през май 2009 г. по време на тържествата по случай годишнината от откриването на втория фронт президентът на Франция беше уличен, че използва подложка под краката си.

От трибуната до Саркози говориха тогавашният премиер на Великобритания Гордън Браун, президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Канада Стивън Харпър.

Тъй като тези лидери са значително по-високи от Саркози, той се е опасявал, че ще изглежда смешно и решил да се „извиси“.

При посещението си в Индия Саркози се подготви да поздрави индийската делегация, без да слиза от стълбичката на самолета – на стъпалата изглеждаше по-висок.

Съпругата му бившият модел Карла Бруни е значително по-висока от него.  Поради това първата дама на Франция избягва да носи обувки на висок ток. Тя обаче не обича да се говори на тази тема.

Французите се присмиват на ниския ръст на президента си. Така например фирмата за продажба на автомобили Sixt предлагаше на клиентите си малък хечбек  Citroen C3 под мотото: „Бъдете като мадам Бруни, вземете си малък французин!“

Саркози отстъпва по ръст дори на знаменития си предшественик Наполеон, който всъщност е бил висок над 165 см, а не 155, както твърдят някои историци.

За титлата най-нисък президент от действащите в момента претендира руският лидер Дмитрий Медведев с ръст 162 см, наречен на шега „нанопрезидент“, припомня NEWSru.

Преди това „званието“ без съмнение принадлежеше на севернокорейския лидер Ким Чен Ир /малко над 162 см/.

А най-ниският от известните световни лидери е Бенито Хуарес, който пет пъти е бил президент на Мексико (от 1867 г. до 1872 г.) - той е бил висок само 135 см.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

cvete

преди 13 години

Ami az kato sum 1.78 normalno e da si tursq visok muj. Kak bih se 4uvstvala do nqkoi 1.60???

38

БГ

преди 13 години

Има хора ниски, има и високи... Повечето от високите са със по-слабо телосложение и по-лош мускулен тонус... Всичко над 1.60 е ок... Не спада в категорията на джуджетата... То, пък много хубаво да си два метра, че само да навеждаш глава, като минаваш през нормална врата... Глупави са тия комплексарщини, и лошото е, че все жените ги насаждат на мъжете... Някоя, като рече, много си нисък за мен, аз си падам по по-високи... И, те ти комплексар... А, трябва на такива жени да им се бие шута овреме :)

37

Анонимен

преди 13 години

frenska drebna k**va e sarkozi

fallback