Снимка: БГНЕС

Селяни в Хаити, изплашени от разпространението на епидемията от холера, устроиха „лов на вещици“, при който загинаха 12 души, съобщи АП.

От холерата, която по-рано не е присъствала в страната, за по-малко от шест седмици се разболяха над 84 000 души, около 1 900 души вече са починали.

За бързия ръст на заболяването способстват нищетата и лошите санитарните условия, при които живеят много хора след разрушително януарско земетресение, както и поради недостига  на чиста питейна вода.

Местните жители, които не разбират добре как става заразяването, многократно пречеха на работата на международните хуманитарни мисии, обвинявайки ги в разпространение на болестта.

Неотдавна първите случаи на холера бяха регистрирани в югозападния департамент Гранд Анс. Миналата седмица сред местното население се появиха слухове, че вуду магьосници приготвят „магически прах“, с който заразяват хората с холера.

Говорителят на националната полиция Франц Леребур съобщи, че заради тези слухове въоръжени с мачете тълпи са линчували 12 души, заподозрени, че правят подобни неща. Труповете на убитите са били изгорени.

Според прогнози на експерти от Световната здравна организация епидемията от холера може да порази тази година до 400 000 души в Карибския басейн и американския континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase