Снимка: БГНЕС
fallback

Селяни в Хаити, изплашени от разпространението на епидемията от холера, устроиха „лов на вещици“, при който загинаха 12 души, съобщи АП.

От холерата, която по-рано не е присъствала в страната, за по-малко от шест седмици се разболяха над 84 000 души, около 1 900 души вече са починали.

За бързия ръст на заболяването способстват нищетата и лошите санитарните условия, при които живеят много хора след разрушително януарско земетресение, както и поради недостига  на чиста питейна вода.

Местните жители, които не разбират добре как става заразяването, многократно пречеха на работата на международните хуманитарни мисии, обвинявайки ги в разпространение на болестта.

Неотдавна първите случаи на холера бяха регистрирани в югозападния департамент Гранд Анс. Миналата седмица сред местното население се появиха слухове, че вуду магьосници приготвят „магически прах“, с който заразяват хората с холера.

Говорителят на националната полиция Франц Леребур съобщи, че заради тези слухове въоръжени с мачете тълпи са линчували 12 души, заподозрени, че правят подобни неща. Труповете на убитите са били изгорени.

Според прогнози на експерти от Световната здравна организация епидемията от холера може да порази тази година до 400 000 души в Карибския басейн и американския континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

слънце

преди 13 години

Имах чувството, че нещо нередно става там ----- Сега вече разбрах от къде идва тънката нишка на злото ----- Всичко това е ужасно ----- Заслужавате похвала за положения труд от Вас

4

85756

преди 13 години

Много още може да се прочете за Хаити. Нека младите хора четат ,за да разберат защо светът е такъв, какъвто е. Не е справедлив. Но една шепа държави натрупали огромни кървави богатства сега манипулират света и ни дават акъл колко са умни.

3

85756

преди 13 години

Тази кралска заповед беше подсилена с 12 френски военни кораба с 150 оръдия. Условията на тази сделка изобщо не подлежаха на преговори. Неопитната страна прие тези условия, тъй като нямаше почти никаква друга възможност. Хаити трябваше да плати за свободата си и го направи, а тази свобода й излезе доста скъпо през идните 122 години. Историческото счетоводство не е много точно, но мащабите на френската ненаситност и лихварство са поразителни. Дори когато цялото обезщетение беше сведено до 90 милиона франка, Хаити си остана затрупан с дългове. Страната зае пари от американски,германски и френски банки на безумно високи лихви

fallback