Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Американският физик Самюел Коен, създател на концепцията за неутронната бомба – ядреното оръжие, което унищожава хората, без да причинява щети на материалните обекти, е починал на 89-годишна възраст, пише вестник „Лос Анджелис таймс“, като се позовава на сина на учения Пол Коен.

По думите на Пол Коен баща му е починал още на 28 ноември в Лос Анджелис, две седмици след като му е била направена операция за премахване на тумор от стомаха.

Самюел Коен изготвя проекта за създаване на неутронната бомба през 1958 г., докато работи в Ливърморската национална лаборатория – една от двете в САЩ, чиято основна задача е разработване на ядрено оръжие.
 
За разлика от традиционното оръжие, при използването на което се излъчва голямо количество енергия под формата на радиация, изпепеляваща горещина и взривна вълнà, неутронната бомба е оръжие с повишено ниво на проникваща радиация и много по-малка сила на взрива.

Основен поразяващ фактор на тази бомба са неутроните – елементарни частици, които нямат електрически заряд и преминават свободно през стени, броня и други предмети, без да ги разрушават, припомня РИА Новости. При това потокът частици бързо поразява хората, причинявайки смъртоносни увреждания на клетъчно равнище.

Много специалисти се обявиха твърдо против неутронната бомба, тъй като това, че тя унищожава изключително живите същества, противоречи на основите на човешката етика. Самият Коен обаче до края на живота си упорито отстояваше хуманността на създаденото от него оръжие.

„Това е най-разумното и морално оръжие, създавано когато и да е. Това е единственият вид ядрено оръжие, с което има смисъл да се води война. Когато войната свърши, светът ще остане недокоснат“, заяви ученият през септември за вестник „Ню Йорк таймс“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Neon Knight

преди 13 години

Що за извратен мироглед има тоя?! Ноооо, няма масто за чудене - двамата с конструктора на първото ядрено оръжие - Оупънхаймър, са от едно племе!!!

16

сс

преди 13 години

***,за съжаление интелигентен.Гавра на природата ,че създава такива.

15

слънце

преди 13 години

Много време е живял, дано повечко се е мъчил

fallback