Снимка: БГНЕС

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че няколко ирански центрофуги, които обогатяват уран, са били подложени на кибератака, което е нарушило работата им.

По думите на Ахмадинеджад неназовани „врагове на Иран“ са извършили „диверсия“, създавайки „проблеми от ограничен мащаб с помощта на програмно осигуряване в електронното оборудване на центрофугите“.

Компанията Symantec, специализирана в областта на компютърната сигурност, съобщи, че програмата Stuxnet вероятно е била разработена специално за нарушаване работата на моторите на центрофугите.

Западните страни, а от неотдавна и Русия, подозират, че Иран се стреми да създаде ядрено оръжие, макар че Техеран многократно отричаше това.

За появата на „червея“  Stuxnet стана известно през септември тази година, припомня ВВС. Експерти казаха, че вирусът е бил засечен през лятото и повечето от неговите атаки са регистрирани в Иран.

Иранските власти до момента не признаваха, че вирусните атаки са причинили каквито и да са щети на ядрената програма или на други жизнено важни обекти.

През ноември пък Международната агенция за атомна енергия съобщи, че иранската ядрена програма среща от време на време сериозни технически проблеми, предизвикани вероятно от кибератаки. Така главният център за обогатяване на уран в Натанц беше принуден да спре работа за един ден.

Специалисти казаха, че вирусът  Stuxnet може да бъде създаден само от спецслужбите на някоя мощна държава.
„Нашите специалисти отстраниха проблемите и те /враговете/ няма да могат да атакуват отново“, заяви на пресконференция Ахмадинеджад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase