Снимка: БГНЕС

Безредици избухнаха в няколко града в Швейцария, след като станаха известни резултатите от референдума, на който швейцарците трябваше да гласуват „за“ или „против“ екстрадирането на чужденци, извършили престъпление.

На вота в неделя 52,9% от швейцарците подкрепиха закон, според който чужденци, срещу които има издадена присъда, ще бъдат автоматично депортирани от страната.

Сега парламентът трябва да изработи списъка с престъпления, за които ще важи законът, затова влизането му в сила може да стане факт едва след пет години.

След края на гласуването в много градове на Швейцария имаше протести срещу новия закон.

В Берн и Цюрих късно вечерта се стигна до безредици, в които полицията се намеси с гумени патрони и сълзотворен газ.

Гневът се насочи срещу офиси на Швейцарската народна партия – крайнодесните са инициатори на закона и референдума.

Повечето швейцарски медии определят резултата от вота като израз на несигурността на обществото, което е изправено пред много бърза промяна.

Андреас Ауер, професор по публично право в университета в Цюрих, смята, че от много отдавна в швейцарското общество има настроение срещу чужденците.

„От повече от 30 години има инициативи, насочени срещу чужденците, които досега бяха отклонявани, но сега една успя да пробие“, коментира професорът.

Според юристи Европейският съд за правата на човека в Страсбург може да определи закона като нарушаващ Европейската конвенция за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase