Общ преглед

Руският парламент излезе с декларация, в която се заявява, че отговорността за разстрела на полските граждани през 1940 г. в Катин е на ръководството на Съветския съюз.

„Катинското престъпление е било извършено по пряка заповед на Сталин и други съветски ръководители”, се казва в заявлението.

Долната камара на руския парламент изрази „дълбоко съчувствие към всички жертви на необоснованите репресии, на техните роднини и близки”.

Депутатите подчертаха още, че „технологията на масовите убийства” се е използвала срещу хиляди съветски граждани, разстреляни в периода от 1936–1938 г.

Руският парламент изразява надежда за „начало на нов етап в отношенията между нашите страни, които ще се развиват на основата на демократичните ценности”.

В документа се посочва необходимостта да се продължи изучаването на архивните документи, както и уточняването на списъците на загиналите, съобщи Интерфакс.

През октомври 2010 г. президиумът на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация прие декларация, в която нарече официалната версия за събитията в Катин „един от най-големите политически митове на 20 в.”

Комунистите настояват, че съществуват „неоспорими документално потвърдени факти и свидетелства”, според които поляците са били разстреляни през есента на 1941 г. от немските окупационни власти, след завземането на Смоленска област.

Съществуват обаче документи, потвърждаващи съпричастността на съветското ръководство към разстрела. Намерена е записка от Берия към Сталин, датираща от март 1940 г., с предложение да бъдат разстреляни полските офицери.

Отговорността на съветските власти за масовото убийство в Катин е призната още през 1990 г. от Михаил Горбачов.

През 1942 г. строителни работници, копаещи под ръководството на германските въоръжени сили, откриват близо до вилната местност Катин ров, пълен с неразложени трупове.

Сред жертвите са полски войници, офицери, представители на интелигенцията, едри собственици – „цветът“ на полската нация: генерали, адмирали, полковници, подполковници, майори, капитани, подофицери, армейски свещеници, едри земевладелци, служители, редници, бежанци; университетски професори, физици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители; повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар