Ирландският министър на финансите Брайън Ленихан. Снимка: БГНЕС
fallback

Ирландия не е във фалит, обяви ирландският министър на финансите Брайън Ленихан, в коментар на молбата на страната му към ЕС и МВФ за спешен заем.

"Не сме във фалит", повтори Ленихан пред АФП и допълни: "През последните години свободата ни на действие (за вземане на заем на международния пазар) беше силно ограничена", каза той.

Според дипломатически източници спасителният план за Ирландия може да възлезе на около 90 милиарда евро, но точният му размер предстои да бъде договорен.

Експертите на ЕС и МВФ, които от четвъртък са на мисия в Дъблин, са удовлетворени от рестриктивния план на ирландското правителство, който ще бъде обявен в сряда.

Новите мерки за реализиране на икономии предвиждат съкращаването на 15 милиарда евро разходи до 2014 година с цел свеждането на публичния дефицит от настоящите 32% на 3% от брутния вътрешен продукт.

Ленихан подчерта още, че въпреки молбата за заем страната му разполага с финансови резерви.

Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

pepi

преди 13 години

"През последните години свободата ни на действие беше силно ограничена", каза той.Бедна ти е фантазията какво те чака през следващите години, бедни ми Брайън. И за съжаление... не само теб.

62

Анонимен

преди 13 години

Рано или късно идва края на всяка измама и злото и лъжата лъсват с пълна сила,защото преди време когато родшидлови завземат банките първо в Европа ,а после и ФЕД в сащ и почват да печатат безконтролно пари без покритие с които си купуват покварени политици ,а след това спретвайки и болшевишкия метеж в царска Русия почват да си мислят ,ч са гепили йехова за шлифера ,ама дойде време да си платят целия гяволък,коствал 2 световни воини и милиони човешки жертви и съдби....

61

анонимен

преди 13 години

Нека сега всички помогнем на бедния ирландски народ с помощи от Африка,Бангладеш и Индия

fallback