Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че се надява отиващият си Конгрес да одобри законодателство, което да сложи край на забраната за служене в армията на гейове, но не е сигурен в перспективите за успех.

Президентът Барак Обама бе обещал да приключи с политиката, придобила известност като "Не питай, не казвай", приета през 1993.

Голямата победа на републиканците на изборите на 2 ноември обаче засили съмненията за слагането на край на тази забрана, след като новият Конгрес поеме властта през януари.

Републиканците, голяма част от които се противопоставят на мярката, ще поемат контрола върху Камарата на представителите и спечелиха места в Сената.

В отговор на въпрос за перспективите за отмяна Гейтс заяви: "Бих искал да видя отмяната на "Не питай, не казвай", но не съм сигурен каква е перспективата за това. Ще трябва да видим", допълни той.

Гейтс направи този коментар пред репортери на борда на военен самолет малко преди приземяването му в Австралия за годишните двустранни разговори.

През последните 17 години на хомосексуалисти бе разрешавано да служат в американската армия, при условие че прикриват сексуалната си ориентация. В случай че това стане известно, те са уволнявани.

Проучвания на общественото мнение сочат, че повечето американци са за отмяната на тази забрана. Камарата на представителите гласува за промяна на закона, но ако Сенатът не я приеме през последните седмици на своето съществуване, тя на практика ще отпадне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase