Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От Федералната служба за сигурност на Русия реагираха на неотдавнашните изявления на ръководството на скандалноизвестния с разобличения сайт WikiLeaks за намерения в близко бъдеще на публикува компромат срещу Русия, пише NEWSru.

„Предварителният анализ показа, че сайтът на Джулиан Асандж не представлява никаква опасност за Русия. Трябва да се разбира, че при желание и съответна заповед той може да бъде направен недостъпен завинаги“, каза за Life News експерт от Центъра за информационна сигурност към Федералната служба аз сигурност на Русия.

Ценността на материалите, с които разполага сайтът WikiLeaks, предизвикаха съмнения в руските спецслужби.
 
„Над 40% от информацията, която се публикува там, може да бъде намерена с помощта на съвременните търсачки в интернет“, казва източникът.

По-рано тази седмица беше съобщено, че WikiLeaks започва работа по проект за Русия и планира да открие и публикува компромат срещу властите в Русия, пише NEWSru.

На руснаците няма да позволят да научат за „информационната бомба“.

WikiLeaks готви бомба за Русия. „Но ще научат ли за това руснаците?“, се съмнява вестник The Christian Science Monitor. Пред изданието експерти изразяват увереност, че Русия едва ли трябва да се бои от мащабно изтичане на информация.

„Ако разкрият информация за тайни банкови сметки и офшорен бизнес на руския елит, тогава ефектът ще е шокиращ. Мнозинството руснаци са убедени, че политическите лидери и тези около тях са превели милиарди долари по сметки в чужбина, но доказателства за нещо подобно биха били сензация“, казва политологът Станислав Белковски.

Дори и това да се случи, „отразяването от страна на основните руски информационни агенции ще бъде по-скоро минимално, всякакви опасни подробности ще бъдат изпуснати“, обяснява наблюдателят Сергей Строкан. „Естествено, има и независими публикации и интернет, където документи ще могат да се прочетат и обсъждат. Но общонационална дискусия или широк резонанс няма да има. Това не е страна, в която разобличения в медиите могат да доведат до политически промени“, казва той.

Базираният в САЩ и регистриран в Египет сайт  Lubyankapravda.com публикува наскоро огромен брой секретни оперативни документи на Федералната служба за сигурност и никой в Русия дори не забеляза това, каза журналистът Андрей Солдатов.

„Нито един руски журналисти дори не спомена за тези материали, сред които има отчети за операции на ФСБ в Украйна, Туркменистан и други страни“, каза Солдатов.

Публикуваните през юни документи по загадъчен начин изчезнаха след три седмици. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase