Снимка: БГНЕС
fallback

Иран се възползва от войните в Ирак и Афганистан по много начини. На първо място управляващите в двете страни, които определено бяха враждебно настроени срещу режима в Техеран, бяха отстранени. И то без намесата на иранските сили, констатира ВВС.

Така Иран се оказа сред отслабени съседи без стабилна власт, които не са в състояние да застрашат иранските интереси в региона. Така, някак логично, идва намесата на Техеран в управлението на Афганистан.

Иран не просто подкрепя президента Хамид Карзай, но е един от най-близките му съюзници. Признанието на афганистанския държавен глава, че получава торби с милиони евро от Иран, не е кой знае каква изненада.

Oще по темата

В същото време обаче има сериозни подозрения, че Техеран не играе и със съпротивата, за да си гарантира нестабилен и слаб Афганистан, като в същото време подкопава ефективността на американската политика в региона.

Особено критична е ситуацията в пограничните райони, където Иран лесно снабдява талибаните с оръжия, а често помага в обучението на бойците, въпреки историческата вражда. Данни за това имаше и в секретните документи, разкрити наскоро от сайта WikiLeaks.

Има и индикации, че Иран целенасочено се меси в политическия живот в Афганистан и упражнява сериозно влияние чрез подкупи и манипулация.

Техеран отделя средства за изграждането на нови пътища в западната част на закъсалия съсед. Кабели от Иран директно захранват с електричество редица афганистански градове.

Ирански бизнесмени инвестират мощно в Афганистан, което Техеран гордо представя като израз на силното си желание да помогне на страдащите съседи. В същото време икономическата зависимост на Афганистан става все по-силна.

Въпреки признанията на Карзай, иранското посолство в Кабул без притеснение определи разкритията на New York Times като неверни, абсурдни и обидни.

Според ВВС последните събития и разкрития са ясен знак, че Карзай и Иран очевидно искат да покажат на САЩ, че лидерството им в региона ще бъде атакувано. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Софокъл

преди 13 години

Петролната зависимост на САЩ определя тяхната хегемонистична политика по целия свят,ако не ги е страх биха си "направили Саддам" и в Москва но-не им стиска !А иначе за тези които налагат на света Исляма и съдебната им система е основана върху догмите на шериата не ми пука, нека тънат в разруха,невежество и нищета, защото такъв им е манталитета а и те се капсулират и не искат да го променят.Така, че не можеш да насадиш Демокрация на общество което не я разбира нито пък желае !

67

Софокъл

преди 13 години

Не харесвам Американската и Руската хегемонистична политика спрямо която и да било страна !!! --Но в конкретния случай подкрепям всяка бомба паднала върху главите на онези който изнасят агресивния ислям, подвластен на шериата извън собствената си овча кошара осмърдян от жестокост и невежество. Но не може да се премълчи и крадливата САЩ експлоатация на суровинните ресурси на тези страни, това е насилствен акт да насадиш демокрация на някой които нито я желае нито я разбира. Всичко е за Петрола !

66

Анонимен

преди 13 години

3та Световна ще започне от Иран!!!

fallback