Снимка: БГНЕС
fallback

Министерството на външните работи на Иран призна, че Техеран е оказвал „подкрепа“ на Афганистан за възстановяването на страната, разрушена от дългогодишната война, съобщи АФП.

„Ислямска република Иран като съсед на Афганистан е силно заинтересован да има стабилност в тази страна. Затова на Кабул беше оказвана всестранна подкрепа за възстановяване на страната“, заяви прессекретарят на външното министерство Рахим Мехманпараст.

Той допълни, че Техеран ще продължи да помага на афганистанското правителство за възстановяване на икономиката и социалната сфера в страната, в която от десетки години не спират бойните действия.

Изявлението на иранското външно министерство беше направено по повод думите на президента на Афганистан Хамид Карзай, който заяви, че от Техеран в неговия офис докарат „куфари с пари“. Карзай отбеляза, че такава форма за подкрепа на неговия режим е „открита и прозрачна“ и помага за покриване на дефицита в афганистанския бюджет.

Карзай заяви още, че не вижда никакъв проблем в куфарите с ирански пари, тъй като от САЩ  се получават аналогични подаръци.
От Вашингтон не одобриха сътрудничеството на Карзай с Техеран, като заявиха, че американската страна е обезпокоена от „негативното влияние“ на Иран върху Афганистан.

Хамид Карзай дойде на власт в Афганистан през 2001 г. с помощта на американците, които нахлуха в страната и свалиха режима на талибаните, пише Lenta.ru. Иран, макар и да осъди нахлуването, остана напълно доволен от резултата: официален Техеран имаше лоши отношения с талибаните, които бяха наричана мракобеснически дори от иранския теократичен режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Blizak Iztok

преди 13 години

Само да спомена, че в Иран от близо 20 дори 30 години живеят милиони афгански бежанци и изгнанници, и че най-разпространения език в Афганистан е персийския, тоест официалния афгански език е клон на персийския и двете страни имат много общи неща, като големият брой шиити в Афганистан, над 35 процента и САЩ нямат право да критикуват Иран, че поддържа връзки със съседна страна и братски народ. Доколкото до Талибаните те САЩ ги доведоха на власт и по късно ги свалиха

4

наблюдател

преди 13 години

Ахам вече им лъсна *** и на двамата хамид карзай и ахмединеджаб втория е циркаджия дето уж говори против израел а мой и пара да прибира от това за Карзай и децата знаят че е бивш служител на "Хали Бъртън" фирма на ръмсфелд ,стана ясно със сигурност че и двамата са *** на щатите ама нали тра да доде новия световен ред сега ще го играе единия враг та да го ускори

3

мелодия

преди 13 години

Щатите продължават да злобеят - вече са хвърлили око да се *настаняват* и около Китай - като колорадския бръмбар са

fallback